Löfven om ökade flyktingkostnader – ”Det är en mycket spekulativ fråga”

Stefan Löfven. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 17 aug 2014 2014-08-17
E-post 0

VALET 2014 Statsminister Fredrik Reinfeldt och socialdemokraternas Stefan Löfven möttes i en duell i SVT Agenda. Efter debatten passade Nyheter Idag på att fråga Löfven om det finns en gräns för flyktingkostnader. – Det är en mycket mycket spekulativ fråga, sade Stefan Löfven.

I SVT Agenda blev Sverigedemokraterna en het potatis när Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt duellerade en knapp månad innan valet. Igår förklarade Reinfeldt att reformutrymmet är litet på grund av ökade kostnader för flyktingmottagning, varför han är försiktig med att lova mer pengar till välfärd. Nyheter Idag talade med Stefan Löfven efter debatten för att fråga hur socialdemokraterna ska finansiera sina vallöften.

– Vi har ett större skatteuttag. Vi tar bort den dyra arbetsgivaravgiften, vi tar bort den sänkta krogmomsen, vi låter miljonärer betala mer i skatt genom att vi drar ner på det femte jobbskatteavdraget för dem som tjänar över 60 000 kronor och vi låter storbankerna betala fyra miljarder till. Det är en skatt som regeringen sänkte, vi vill att de ska betala mer i skatt, storbankerna.

”En mycket spekulativ fråga”

Under duellen med Reinfeldt menade Stefan Löfven att det var viktigt med ett stort flyktingmottagande. Istället för att diskutera de kostnaderna vill Löfven fokusera på högre skatter, men Nyheter Idag passade ändå på att ställa frågan om det finns någon gräns för ökat flyktingmottagande.

– Det är en mycket mycket spekulativ fråga, sade Stefan Löfven till Nyheter Idag.

Precis som statsministern poängterade under debatten med meningen att vi måste ”öppna vår hjärtan”, var även Stefan Löfven tydlig med att Socialdemokraterna inte skiljer sig mot Moderaterna i frågan om flyktingar.

– Vi ska se till att människor som flyr för sina liv, som riskerar halshuggning, våldtäkter, tortyr, de ska inte mötas av en stängd dörr om de kommer till Sverige, avslutade Stefan Löfven till Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag