Löfven sågar SVT: ”Vi behöver väl inte mer av mörka framtidsspekulationer”

Bild: Nyheter Idag
  • Torsdag 12 maj 2022 2022-05-12
E-post 296

Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven är kritisk mot Sveriges Television som han menar skildrar samhället för kritiskt. I ett inlägg på Facebook skriver Löfven att han ”undrar över utvecklingen i samhällsdebatten” med anledning av SVT-programmet ”Samhällskollaps”, som Löfven anser är för dystert.

”Vi behöver väl inte mer av mörka framtidsspekulationer” skriver Löfven som är kritisk till att programmet tar upp möjligheten av ett militärt angrepp mot Sverige.

Men Löfven försäkrar sedan att han inte har någon önskan om att styra utbudet i Public Service. Istället anklagar han Sverigedemokraterna för att vilja det.

”Till skillnad från SD har jag ingen önskan om att vilja styra utbudet av program i Public Service – jag bara hoppas att SVT inte, i onödan, bidrar till en ökad oro i vårt land” skriver Löfven.

Läs även: Löfven: ”Bäst att inte vara verksam i landet”

Löfven har tidigare varit i blåsväder då han under sin tid som statsminister kritiserade författaren Katerina Janouch för uttalanden hon gjort om Sverige i tjeckisk tv.

– Det är en person som gör ett, enligt min uppfattning, väldigt konstigt uttalande, sade Löfven bland annat enligt Aftonbladet.

Löfven fick kritik av bland andra medierådgivaren Paul Ronge

– När en statsminister går in i en sådan fråga undrar man ju vad han ska göra nästa gång. Ska han ha synpunkter på Ivar Arpi på Svenska Dagbladet? Var ska han dra gränsen? sade Ronge till Aftonbladet.

Löfven fick emellertid stöd av den socialdemokratiska statsvetaren Ulf Bjereld.

– Katerina Janouch är en fri medborgare och utnyttjar sin yttrandefrihet till att driva sina saker. Han ifrågasätter ju inte att hon får säga det, han ger en annan bild. Jag tycker tvärtom det är bra att statsministern står upp och försvarar det land han är satt att leda, sade Bjereld.

Löfven själv menade att han hade rätt till sin åsikt.

– Man får kritisera hur man vill men jag har också rätt att ha en uppfattning, sade Löfven.

Läs även: Löfven om Putin och Sveriges försvar: ”Det har varit för naivt”

Läs även: Morgan Johansson attackerar ”hatkrönika” om Annie Lööf

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag