Löfven varnar för M och KD som ”högerextrema” partier i första maj-tal

Statsminister Stefan Löfven Foto: Nyheter Idag.
  • Onsdag 1 maj 2019 2019-05-01
E-post 8093

”Högerextremismen behöver motståndare – inte kopior” förklarade Stefan Löfven i sitt första maj-tal när han riktade kritik mot både Moderaterna och Kristdemokraterna. Detta får Moderaternas planeringschef Fredrik Johansson att ilskna till. ”Löfven måste be om ursäkt”, skriver han på Twitter.

Moderaterna och Kristdemokraterna är två högerextrema partier som mer eller mindre samarbetar med vit makt-sfären. Ungefär så kan man sammanfatta en passus från statsminister Stefan Löfven i sitt första maj-tal.

Det börjar med att Löfven varnar för högerextremism i Europa inför det stundande EU-valet varpå han sedan fortsätter att prata om inrikespolitiken. Då passar han på att specifikt nämna Moderaterna, ett parti som enligt Löfven inte längre marknadsför sig som ett arbetarparti.

– Men det innebär ju inte, att de behöver snegla på ett parti som grundades av Vit Makt-rörelsen, och fundera på hur de kan kopiera deras retorik – och samarbeta om deras politik! sade Stefan Löfven.

Vidare har Löfven ett meddelande ”till alla er som engagerat sig i Moderaterna och Kristdemokraterna”.

– Bidra inte till att ge dem mera makt! Högerextremismen behöver motståndare – inte kopior!

M: ”Löfven måste be om ursäkt”

Nyheter Idag har sökt Moderaternas pressavdelning över telefon utan resultat. Emellertid uppmärksammas Stefan Löfvens citat på Twitter av partiets planeringschef Fredrik Johansson. Han förfäras över retoriken från Socialdemokraterna och statsministern, något han kallar ”närmast unikt”.

”Att en statsminister i en västerländsk demokrati utmålar två demokratiska oppositionspartier som högerextrema är närmast unikt. Löfven måste be om ursäkt”, skriver han.

I en rad tweets kallar han attackerna för ”enormt ansvarslöst”, ”moralisk bankrutt” och ”en politisk rörelse och en svans som reducerat sig självt till brunsmetandets primalvrål”. Vidare ställer han en retorisk fråga till Socialdemokraternas stödpartier Centerpartiet och Liberalerna.

”Vad är stödpartiernas – @Centerpartiet och @liberalerna – uppfattning om att regeringschefen hävdar att M o Kd är kopior av högerextremister? Är det en retorik man är bekväm med i JÖK-kretsar?” frågar Johansson retoriskt på Twitter.

Nyheter Idag har även sökt Kristdemokraterna för en kommentar. På Twitter skriver även Moderaternas presschef Cherine Khalil att Löfven borde be om ursäkt det han har sagt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag