Löfvens nya krisplan: Ska försvara ”den svenska samhällsmodellen”

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 29 feb 2016 2016-02-29
E-post

STOCKHOLM Tidningen Aftonbladet avslöjar att Socialdemokraterna nu planerar möta de krisande opinionssiffrorna med en politisk offensiv till försvar av ”den svenska samhällsmodellen”. – Vi vill utveckla den svenska modellen, det är viktigt, säger statsminister Stefan Löfven till Aftonbladet.

Stödet för Socialdemokraterna ligger på rekordlåga nivåer och i en mätning från Nyheter Idag/Sentio i februari noterades partiet på endast 21,1 procent. Samtidigt har Moderaterna ökat och flera mätningar visar att de gått om Socialdemokraterna som största parti. Samtidigt utmanar även Sverigedemokraterna som gått starkt framåt under hösten och vintern.

Den nya planen som Socialdemokraterna planerar att sjösätta ska gå ut på ett försvar av den svenska samhällsmodellen. Tidningen Aftonbladet skriver att såväl den offentligt finansierade välfärden som att fack och arbetsgivare sätter villkoren på arbetsmarknaden ska försvaras.

– Vi vill utveckla den svenska modellen, det är viktigt. Vi ska komma ihåg hur mycket det betytt för vårt land att vi har en arbetsmarknad som sköts av parterna och en generell välfärd som gör att alla får del av en bra skola, en bra sjukvård och att vi är ett öppet land som kan exportera, säger Statsminister Stefan Löfven till Aftonbladet.

Centerpartiet vill sänka ingångslöner för att underlätta för invandrare

En av de mer debatterade frågorna under februari har varit Centerpartiets attack mot vad Löfven kallar ”den svenska modellen”. Centerpartiet vill göra det möjligt att anställa nyanlända till lägre ingångslöner för att göra det enklare att komma in på arbetsmarknaden. Förslaget har fått gehör inom svensk borgerlighet och har samtidigt mötts av skarp kritik från den fackliga organisationen LO.

Frågan om arbetsmarknaden kan bli en av de mer heta frågorna under våren med bakgrund i den stora volym invandrare som kom till Sverige under förra året. När Nyheter Idag tidigare talade med Fredrik Federley, andre vice ordförande i Centerpartiet, menade han att det är nödvändigt att anpassa svensk arbetsmarknad för att ge nyanlända en chans att komma in på arbetsmarknaden.

– Man sänker inte någons lön. De har ingen lön och de får inga jobb. Det är bevisat i forskning att ingångslöneläget spelar en roll, är ingångslönerna för höga innebär det att man inte vågar anställa. Särskilt givet det faktum att man har språkutmaningar och inga referenser i landet, förklarade han då för Nyheter Idag.

Men de förslagen som kommer från borgerligt håll är något Socialdemokraterna förkastar. Istället försvarar Löfven vad han kallar den ”svenska modellen” och han menar att lägre löner inte är någon lösning.

– Det är viktigt för oss att visa att vi prioriterar den svenska välfärden och den svenska modellen. Vi har ju, till skillnad från den förra regeringen, valt att investera i välfärden. Lösningen är inte lägre löner för välfärdsarbetarna, som en del utav oppositionen tycker. Det är ingen framtidsutsikt. Det är fler kollegor på jobbet i stället, säger Löfven till Aftonbladet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag