Löfvens svåger om socialdemokratin: ”Som partiledare måste du göra någonting!”

Nils Gunnar Molin och Stefan Löfven Foto: Nyheter Idag samt Faksimil Facebook & Google Maps.
  • Måndag 3 apr 2017 2017-04-03
E-post 177

SOLLEFTEÅ ”Jag tror faktiskt att vi dragit igång en folkrörelse utan att det var meningen”, säger den före detta landstingsrevisorn Nils Gunnar Molin om nedskärningsprotesterna i Västernorrland. Molin berättar även för Nyheter Idag att han blivit svåger med statsministern och att han sagt åt Löfven att göra någonting åt att socialdemokratin i Västernorrland håller på att rasa ihop.

Nils Gunnar Molin var tidigare landstingsrevisor i Västernorrland. Idag är han även aktiv inom kommunstyrelsen i Socialdemokraterna i Sollefteå samt ordförande för den politiskt obundna föreningen Sollefteå Framtidens Akutsjukhus, en förening med syftet att bevara och utveckla sjukvården i Västernorrland.

I tidigare artikel – Före detta landstingsrevisorn överklagar regionpolitikernas nedskärningar i Västernorrland: ”De är slarviga!” – berättar Molin om hur han och föreningen genom faktasammanställning och överklaganden agerat som bromskloss gentemot regionpolitikernas nedskärningar.

Enligt Molin håller de olika protestinitiativen, grupperna och föreningarna som börjat växa fram i norr på att bli en ny folkrörelse. Molin beskriver de olika grupperingarna som grenar på ett större träd där Sollefteå Framtidens Akutsjukhus är en gren på trädet. En annan gren på trädet är, enligt Molin, den ockupationsgrupp som nu ockuperat Sollefteå BB i två månader.

– De är ingen förening, de är helt fristående, men jobbar i samma anda, med samma mål som vi, säger Molin till Nyheter Idag.

Utöver Sollefteå Framtidens Akutsjukhus har även föreningen Örnsköldsvik Framtidens Akutsjukhus bildats, något som Molin som beskriver som ytterligare en gren på trädet.

LÄS ÄVEN: Efter politikernas nedläggning av Sollefteå BB – Nu kollapsar BB i Örnsköldsvik av trycket

– Sen har vi något som heter Ådalen reser sig, som i hög grad hjälpt att anordna de här manifestationerna, de har också i sin tur nu bildat en ekonomisk förening som heter Vård och omsorg i Norrland, VON. De har planer på att starta en hälsocentral i Sollefteå i höst och förmodligen en till i Kramfors. Den i Sollefteå är planerad att starta redan den fjärde september!

Enligt Molin har kampen mot regionpolitikerna visat sig vara mer tidskrävande än väntat.

– Vi trodde att vi snabbt skulle kunna sätta stopp för det här, men det tar längre tid än vad man kan beräkna. Jag sa i och för sig att jag trodde hösten 2015 att det här tar nog ett och ett halvt år. Nu har det gått ett och halvt år och vi har mycket kvar, vi kanske får jobba på ända fram till valet innan vi får ordning på saker och ting men jag tror att det kommer något gått ur det här i slutändan.

Trots att arbetet krävt mer tid och energi än väntat börjar Molin se positiva följder av att människor går ihop och kämpar tillsammans.

– Vad som blir en bieffekt av det är ju att det skapas en stor sammanhållning i Ådalen! Det visar att det finns otroligt mycket duktiga och begåvade människor som sluter sig samman och börjar inse att man kan förändra världen om man hjälps åt och inte sitter och väntar passivt på politiker som inte åstadkommer någonting. Jag tror faktiskt att vi dragit igång en folkrörelse utan att det var meningen.

Den före detta landstingsrevisorn är säker på att den nya folkrörelsen kommer segra över politikerna i slutändan.

– Vi brukar säga att vi tar de på upploppet om inte före, därför vi kommer att nöta ner landstingsledningen. Jag brukar säga det här, det går inte att förtrycka ett folk hur länge som helst!

”Hade tydligen blivit svåger med statsministern”

Under samtalet med Nils Gunnar Molin framkommer även att han lyckats bli svåger med statsminister Stefan Löfven.

– Nu har jag träffat en dam som jag umgås med, vi satt och tittade på nobelfesten. Då säger hon plötsligt å titta där är min syster säger hon. Jaha, vem då sa jag. Ulla Löfven sa hon. Så jag hade tydligen blivit svåger med statsministern, säger Molin och skrattar.

Men det är inte som att han kan hjälpa till i ert arbete?

– Nej, vi har ju pratat om det här men som statsminister kan man ju inte ingripa, för det finns något som heter förbud mot ministerstyre. Men däremot som partiledare, det sa jag till honom också, som partiledare måste du ju göra någonting för hela socialdemokratin håller ju på att rasa ihop i hela Västernorrland.

Molin berättar att han och Stefan Löfven tittat på hockey tillsammans.

– Vi tittade på en Modo-match. Då gav jag faktiskt lite omdömen hur politikerna betett sig här i länet. Han tittade ganska rejält på mig då, men jag sa det att jag är van vid att säga vad jag tycker oavsett vem som lyssnar.

Statsministern fick inte bara motta information om politiker i Västernorrland som betett sig illa. Molin ska även ha gett ett tips till statsministern om hur man kan lösa problem inom sjukvården genom att lyssna till dess arbetare.

– Jag sa till Stefan att om vi tittar på sjukvården generellt så är min uppfattning att det är stora problem idag, men det är problem som är hanterbara. Landstingen har i årtionden varit toppstyrda av politiker med dålig vetskap om hur det fungerar i praktiken. Dagen man börjar lyssna på medarbetare och fack, den dagen öppnas en guldgruva av idéer och möjligheter som kommer lösa sjukvårdskrisen. Det är ingen hopplös sits, varken i Västernorrland eller landet i övrigt. Det går att fixa!

LÄS ÄVEN: BB i Sollefteå kan räddas – Om cheferna var beredda att gå ner i lön

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag