Löfvens utspel om JÖK: ”Det är inte marknadshyror”

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 30 jan 2019 2019-01-30
E-post 348

STOCKHOLM Fri hyressättning på nya hyresrätter var en del av Januariöverenskommelsen mellan C, L, MP och S som gjorde att Stefan Löfven kunde bli statsminister. Men under partiledardebatten i Riksdagen på onsdagen avslöjar Stefan Löfven att skrivningen inte kommer innebära marknadshyror.

Det var under ett replikskifte med Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt som Stefan Löfven pressades på innehållet i Januariöverenskommelsen. Det var framförallt två punkter som vänsterledaren sköt in sig på. Förändringar av arbetsrätten och införandet av marknadshyror på nyproducerade hyresrätter.

– Hur ökar marknadshyror jämställdheten, undrade Jonas Sjöstedt.

– Det är inte marknadshyror. Det är fel att beskriva det så, svarade Stefan Löfven.

– Det står ju ”fri hyressättning”, påpekade Sjöstedt upprört.

Stefan Löfven försäkrade i sin slutreplik till Jonas Sjöstedt att det inte kommer att bli marknadshyror.

Förändringen av arbetsrätt och Las beskrivs i Januariöverenskommelsen på följande sätt: ”Arbetsrätten moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad” och ”Lagen om anställningsskydd ska ändras genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna.” Men Stefan Löfven flaggade för att man nu lagt förslagen i en utredning.

– Vi får se vad utredningen kommer fram till, sade Löfven.

Centerpartiet och Liberalerna har tidigare försvarat överenskommelsen med Stefan Löfven. En ”liberal reformagenda”, kallar Annie Lööf det i en intervju med DN.

Läs även: Löfven: Gör det svårare att avsätta mig

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag