Lokal delstatstopp: Islam bär skulden för den ondska som drabbar Nigeria

Sir Don Ubani. Foto: Delstaten Abia
Sir Don Ubani. Foto: Delstaten Abia
  • Måndag 19 jun 2017 2017-06-19
E-post

NIGERIA Islam som religion ska hållas ansvarigt för den ondska som drabbar Nigeria. Det hävdar den nigerianska delstaten Abias kommunikations- och strategichef Sir Don Ubani i en opinionsartikel i onlinetidningen Sundiata Post.

Sir Don Ubani konstaterar att Nigeria är ett land med enorma naturtillgångar, men att landets möjligheter att utvecklas hotas av fundamentalistiska muslimer.

I nordöstra delen av Nigeria för IS-anknutna Boko Haram ett mycket blodigt terrorkrig mot civilbefolkningen som ofta hamnar i skymundan i västvärldens medierapportering. Enligt en artikel i Washington Post har över 10 000 människor mördats senaste sex åren. Det blodigaste året var 2015 då dödstalet passerade 6 000.

Efter en framgångsrik arméoffensiv mot den islamistiska terrorsekten har Boko Harams terror­aktivitet minskat markant. 3 425 döda i 220 attacker 2014 ökade till 6 006 döda i attacker året därpå. Men förra året lyckades islamisterna ”bara” genomföra 36 terrordåd som skördade sammanlagt 422 människoliv.

Den lokale kommunikations- och strategichefen konstaterar att det i Nigeria finns en mångfald av religioner; förutom lokala naturreligioner finns inte minst kristendom och islam representerat i landet. De båda världs­religionerna har historiskt ofta hamnat i konflikt med varandra och fundamentalistiska anhängare på båda sidor har manat till våld mot dem som bekänner sig till fel tro. Idag är Nigeria splittrat mellan en sydlig del, där de flesta är kristna, och en nordlig del som företrädesvis är muslimsk.

Sir Don Ubani menar att det finns en grundläggande skillnad mellan hur kristendomen respektive islam introducerades för nigerianerna och att det har betydelse för hur religionerna tar sig uttryck.

”Kristendomen spreds genom evangelism, övertygelse och bekännelse. Å andra sidan var militant och brutalt våld, annars känt som jihad, den metod som islam spreds med”, skriver han.

Han hävdar samtidigt att även om andra religiösa grupperingar ibland manar till våld så kan det inte jämföras med islamisternas terrorkrig som han ser som en del av en större muslimsk kamp.

Bland annat nämner han farhågor som kristna i Nigeria lyft om att allt fler skolelever väljer att lära sig arabiska och satsa på muslimska studier i skolan istället för franska. Brist på fransklärare uppges vara orsaken till förändringen.

”Det här är ett grovt sätt att fasa ut kristendomen från Nigeria och istället påtvinga islam på kristna. Vi vet att det man föder sinnena hos unga i den åldern blir vad de sedan växer upp med”, skriver Sir Don Ubani.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag