Lokala S-kritiken mot JÖK: ”Det här var inte vad vi behövde”

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 16 apr 2019 2019-04-16
E-post 549

ESKILSTUNA Med januariöverenskommelsen vann Stefan Löfven och Socialdemokraterna en ny mandatperiod i regeringsställning. Uppgörelsen innebär att fler invandrare får rätt till familjeåterförening – något som oroar S-styret i Eskilstuna.
– Man har inte gjort någon konsekvensanalys, säger kommunstyrelsens ordförande.

Tidigare i år släppte C och L fram en ny S-MP-regering med den så kallade januariöverenskommelsen. En av punkterna i överenskommelsen innebär att anhöriga till alternativt skyddsbehövande få rätt till tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige från och med i sommar.

Expressen har gått igenom Migrationsverkets siffror och kommit fram till att gruppen alternativt skyddsbehövande består av över 20 000 personer vars anhöriga nu får rätt till uppehållstillstånd i Sverige – något som oroar Eskilstunas politiska majoritet.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) berättar för Eskilstuna-Kuriren att han är starkt kritisk till beslutet.

– Man har inte gjort någon konsekvensanalys av hur det här kommer påverka Sveriges kommuner. Vår bedömning är att det inom de närmaste åren kan handla om 1 500–2 000 personer för Eskilstunas del – utöver ordinarie inflyttning, säger han.

– Vi har redan nu en extrem trångboddhet och en enorm utmaning i att bygga skolor och förskolor. Vi har även en grannlaga uppgift i att få stopp på ökade kostnader kring försörjningsstöd. Det här var inte vad vi behövde.

Enligt Jimmy Jansson kommer den politiska majoriteten – bestående av S, C och M – snart att presentera åtgärder som ska uppmuntra nyanlända att bosätta sig någon annanstans. Bland annat vill man neka försörjningsstöd till den som tänker bosätta sig i utsatta områden, strama åt regler för trångboddhet och kriminalisera köp av hyreskontrakt.

Läs även: ABF kastar ut politisk motståndare till S – hänvisar till Jerzy Sarnecki

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag