Lööf-intervju sågas till fotknölarna: ”Outhärdlig drapa”

Bild: Centerpartiet (official)/CC BY 2.0
  • Tisdag 7 feb 2023 2023-02-07
E-post 0

På tisdagen publicerade Expressens kultursida en artikel där Owe Nilsson, tidigare mångårig politikreporter på TT, intervjuar Centerpartiets före detta partiledare Annie Lööf. Sågningarna av artikeln har inte låtit vänta på sig och på Twitter är kritiken inte nådig. ”Det här är inte en ’intervju’. Det är transkribering av en fd partiledare som får prata helt fritt utan en enda motfråga”, skriver Svenska Dagbladet ledarskribent Peter Wennblad.

I artikeln riktar Annie Lööf kritik mot de gamla alliansvännerna för att inte ha stått emot SD och vad hon beskriver som retorik hämtad från extremhögern.

– Jag tänker på när Sara Skyttedal 2019 skrev att jag var en quisling. Det tog mig oerhört hårt. Att en allianskamrat använde ett ord som extremhögern kletat på mig i så många år och utsatt mig och min familj för så oerhört mycket hot och hat, och så flyttades det in i finrummet. Och så hade Ebba Busch inte kurage nog för att säga ifrån, säger hon när jag träffar henne i samband med partiledarskiftet i förra veckan, säger Lööf.

– Nu är det allmängods, allmänborgerliga människor som jag känner använder begrepp som landsförrädare om politiska motståndare. Det är ett vulgärt språkbruk som hämtats från alt-righthögern i USA.

Men det är inte bara Annie Lööf som står för utspelen mot svensk höger i artikeln. Textförfattaren Owe Nilsson beskriver också med egna ord vad han anser vara ett vulgariserat språkbruk i debatten.

”Gränser förskjuts gradvis. Tillvänjningen och normaliseringen sker både genom att språkbruket blir allmängods och att de som förde in det välkomnas in i maktens salonger. Det behöver inte bara handla om hatfyllda ord. Skäggbarn är öppet pejorativt. Migrant är neutralt, men skiftar ändå tanken”, skriver Nilsson.

”Det här är inte en ’intervju'”

På Twitter är det många som är kritiska till artikeln. Däribland Peter Wennblad, ledarskribent på Svenska Dagbladet.

”Det här är inte en ’intervju’. Det är transkribering av en fd partiledare som får prata helt fritt utan en enda motfråga. Och som bara syftar till att bekräfta skribentens egna uppfattningar.”

Vidare skriver han att han hade tackat nej till texten, om han vore redaktör.

Kristdemokraternas partisekreterare Johan Ingerö sparar inte heller på krutet och kallar artikeln för ”en outhärdlig drapa”.

Nyheter Idags politiske kommentator Arvid Hallén skriver att texten ”bekräftar de misstankar man haft i alla år om varför Nilssons artiklar var vinklade som de var”.

Som svar på kritiken skriver Owe Nilsson att han inte heller skulle kalla artikeln för ”en intervju” och hänvisar till att den tillhör kultursidorna.

Nyheter Idag söker Owe Nilsson för en kommentar.

Läs även: Ramaskri mot ”Jag hatar Annie Lööf”–krönika

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag