Lööf: ”Ren och skär rasism” att bygga om otrygga områden

Faksimil SVT.
  • Måndag 9 maj 2022 2022-05-09
E-post

Det hettade till rejält mellan Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD) under söndagens partiledardebatt. Lööf hävdade att flera av SD:s förslag på integrationsområdet var ”ren och skär rasism” – bland annat ett förslag om att bygga om otrygga områden. 

– Jag lyfte integrationsförslagen från Sverigedemokraterna den här veckan som handlade om gryningsräder mot flyktingar, utjämna kulturellt belastade områden längst marken, utvisa hela familjer, kollektivt bestraffande. Det är inte integrationsförslag, det ren och skär rasism, sade Annie Lööf bland annat.

Läs även: Stenevi: ”Fattigdom” bakom de våldsamma korankravallerna

– Jag är så fruktansvärt trött på det här. Har vi inte passerat det stadiet? Det låter som 2010, all kritik om invandring, alla tuffa åtgärder mot människor som inte vill bli en del av vårt samhälle, det är ”ren och skär rasism”, svarade Jimmie Åkesson och fortsatte:

– Det finns ingen rasism i det överhuvudtaget. Det som är rasism, det är när man har lägre förväntningar på människor som kommer hit än människor som är födda här. Det är en typ av rasism som den sidan här (pekar mot de rödgröna partiledarna) representerar.

– Jag accepterar inte att bli kallad för rasist, jag köper inte det. Däremot så vill jag ställa krav på människor som kommer hit från andra länder att anpassa sig, försörj er, bli en del av samhället. Annars får man bo i ett annat land. Det har ingenting med rasism att göra, det har att göra med att vi vill återskapa ett tryggt Sverige som ni har fullständigt raserat.

– Jimmie Åkesson, nu fokuserade jag på era sakförslag, sade Annie Lööf.

– Det finns väl ingen rasism i dem?

– De integrationsförslagen handlar om att det är gryningsräder mot flyktingar…

– Vi vill bygga om miljonprogrammen, är det rasism?

– Det handlar om att ni vill utjämna… ni vill ta bort de kulturellt belastade områdena.

– Vi ska bygga om områden som är otrygga, det finns väl ingen rasism i det?

Där avbröt emellertid programledarna debatten mellan Åkesson och Lööf för att gå vidare till nästa ämne.

Läs även: Blågul debattseger enligt väljarna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag