Lövin (MP): Höjda bensinpriset ”en kvarts pizza i månaden”

Isabella Lövin. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 25 Nov 2019 2019-11-25
E-post 1144

SVERIGE Under året har många visat sitt missnöje mot de höga bränslepriserna, som inte minst drabbar boende på landsbygden. Men för miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) handlar den senaste bensinprishöjningen bara om ”en kvarts pizza i månaden”.

Isabella Lövin intervjuas i Expressen om klimatpolitiken och får frågan om hur svenskarna behöver ställa om sitt liv för att bli mer miljövänliga.

– Vi ställer om våra liv hela tiden. Allt fler sätter upp solceller på sina villatak. Allt fler köper elbilar. Allt fler cyklar. Allt fler äter lite mindre kött och flyger lite mindre. Det är en utveckling som sker spontant, för att människor vill det, men också på grund av den politik vi för. Jag tror inte att vi kommer sakna bensin- och dieselbilar den dag de är borta, lika lite som folk saknar tjock-tv. I dag kan det låta i debatten som att alla vill köra bensin- och dieselbilar.

Läs även: Vänsterpartist: Rasistiskt att inte ge illegala full rätt till vård

Budgetförhandlingarna mellan regeringspartierna S och MP samt C och L slutade med att bensinpriset höjdes med 15 öre litern, eller 30 kronor om man tankar 200 liter i månaden. Samtidigt fick de som bor i glesbygd en skattesänkning på upp till 137 kronor i månaden.

När Lövin pratar om hur bensinprishöjningen påverkar människors vardag använder hon pizzan som räkneexempel.

– När man pratar om en bensinskattehöjning låter det som att det skulle driva folk från hus och hem, men det är bara några kronor det är frågan om. En kvarts pizza i månaden. Den sänkning av skatten som samtidigt genomfördes på landsbygden viftas bort med att det var ingenting, det var en pizza. Där får man hålla relationerna klara.

Läs också: Schyffert 2015: Om några år ”TJÄNAR Sverige massor med pengar” på invandringen

Lyssna: Högröd sossefärg i ansiktet – Jan-Emanuel ser Löfven i Agenda och skäms

Stöd Nyheter Idag

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag