LUF och CUF till attack mot MUF: Kräver fortsatta öppna gränser

Forsell (t.v), Dousa (i mitten) samt Ek (t.h). Foto: Dennis Lindbom/Nyheter Idag/Pressbild
  • Måndag 28 nov 2016 2016-11-28
E-post

SVERIGE Både CUF och LUF oroar sig över Moderata ungdomsförbundets linje om att minska bidragen till invandrare som tar sig till Sverige. De poängterar även att det är helt avgörande att MUF fortsatt står upp för öppna gränser. Men MUF-ordföranden Benjamin Dousa går till motattack på sin Facebook och kallar CUF- respektive LUF-ordförandena för ”höga-häst-liberaler”.

En öppen spricka blottas nu mellan Allianspartiernas ungdomsförbund. Efter att Benjamin Dousa blev vald till ordförande i Moderata ungdomsförbundet har han signalerat en tydlig högersväng där han inte minst vill skärpa upp frågor vad gäller migration, men även invandrares etablering i samhället.

Vill se sänkta trösklar till arbetsmarknaden

Detta möter nu kraftiga reaktioner från Magnus Ek, förbundsordförande i CUF samt Joar Forssell, ordförande i LUF. I en debattartikel publicerad i Metro argumenterar Ek och Forsell för en fortsatt bidragsfinansierad invandring.

”Att göra en skarp åtstramning av migrations- och bidragspolitik utan att väsentligt sänka trösklarna till arbetsmarknaden signalerar att invandrare inte skulle vilja arbeta och bidra ekonomiskt till samhället. Det är en falsk problembild. Problemet med svensk invandringspolitik är inte att människor inte vill göra rätt för sig – det är att vi har ett system där de inte får chansen att göra det”, skriver debattörerna och menar att trösklarna in på arbetsmarknaden behöver slipas ner.

Det är samtidigt något oklart vad kritiken egentligen handlar om då Dousa i en lång intervju med Nyheter Idag själv lagt sig mycket nära Centerpartiets linje om att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden. Han har till och med gått längre i den frågan, menade han då.

– Den svenska modellen tar inte hänsyn till människor som är arbetslösa idag. Det har kommit väldigt många till Sverige som inte har samma utbildningsbakgrund som genomsnittssvensken, som definitivt inte kan lika bra svenska och kanske därför inte ska ha samma lägstalöner. Om man bara skär i skatterna och skär i bidragen utan att göra något åt arbetsmarknaden kommer det leda till att människor inte kan ta sig in, förklarade han tidigare för Nyheter Idag.

Tar avstånd från SD-väljare

I debattartikeln poängteras även på slutet att MUF under inga omständigheter får överge linjen om en öppna gränser. Det uttrycks även en oro för Dousas linje om att försöka locka tillbaka SD-väljare till Moderaterna.

”Det är helt avgörande att MUF inte överger principerna om öppna gränser och att människor ska integreras så snabbt och effektivt som möjligt. Det är förståeligt att man som moderat är stressad över de senaste årens väljarflykt till Sverigedemokraterna, men att tilltala SD-väljare kan inte ha ett egenvärde i politiken, och det är inte på den grunden vi ska bygga vidare Allianssamarbetet”, poängterar debattörerna.

Men detta kommenterar Dousa själv på Facebook där han inte alls köper argumenten från CUF och LUF.

”Sverigedemokraterna har idag 16-25% och det bästa sättet för att minska partiets inflytande är genom att ta deras väljare. Jag kommer göra allt vad jag kan för att SD en dag inte ska sitta i riksdagen och i ett nollsummespel som politiken så finns det bara ett sätt för att det ska hända. Den enes bröd, den andres död”, skriver han i en uppdatering där Ek och Forssell kallas ”höga-häst-liberaler”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag