M föreslår 22 miljarder i skattesänkningar: ”Vi är Sveriges arbetarparti”

M-ledaren Anna Kinberg Batra. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 3 maj 2017 2017-05-03
E-post 609

STOCKHOLM ”Vi är Sveriges arbetarparti. Vi som alltid tar ansvar för Sveriges ekonomi”, förklarade Anna Kinberg Batra när hon presenterade Moderaternas ekonomiska vårmotion. I det förslaget ingår skattesänkningar om 22 miljarder för nästa år.

Under onsdagen presenterade Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra, samt partiets ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson, partiets vårdbudgetmotion. I den motionen föreslås reformer om totalt 37 miljarder.

Totalt presenterar partiet 22 miljarder i skattesänkningar. På partiets hemsida skriver Moderaterna att i vårmotionen ”föreslås den största jobbreformen sedan 2006 – sänkt skatt för alla som jobbar, som gör att normalinkomsttagaren får behålla nästan 500 kronor mer varje månad; samtidigt som vi skärper kraven för dem som lever på bidrag”.

– Vi är Sveriges arbetarparti. Vi som alltid tar ansvar för Sveriges ekonomi. Alla måste göra det man kan för att bidra efter allra bästa förmåga, säger M-ledaren på en pressträff.

I samband med motionen understryker Kristersson förslaget om ett bidragstak. Syftet är att det ska finnas en övre gräns för mycket pengar i bidrag en person ska få där riktmärket är 75 procent av lägstalön. Förslaget presenterades första gången i Almedalen 2016.

Tillsammans med skattesänkningar, som enligt Moderaterna motsvarar 500 kronor i månaden för normalinkomsttagare, menar partiet att incitamenten stärks från att gå från bidragsberoende till arbete.

– Om inget görs för att bryta utanförskapet och se till att fler jobb kan växa fram i hela ekonomin riskerar bidrag att tränga ut möjligheten att stärka den svenska välfärden. Därför måste det bli mer lönsamt att arbeta. På sikt möjliggör det för 14 000 fler jobb. Och vi ska samtidigt genomföra en stor bidragsreform som ser till att fler gör rätt för sig, betonar Ulf Kristersson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag