M: Gör som Danmark och skicka utvisningsdömda till Kosovo

Johan Forssell (M). Bild: Faksimil TV4 Play
  • Torsdag 28 apr 2022 2022-04-28
E-post 1409

SVERIGE Moderaterna i Sverige vill följa Danmarks exempel och skicka utvisningsdömda till Kosovo. Det säger partiets rättspolitiska talesperson Johan Forssell till TV4.
– Om det går att genomföra i Danmark, varför skulle det inte fungera i Sverige?

Brottslingar som döms till utvisning från Danmark kommer framöver att få avtjäna sina fängelsestraff i Kosovo i stället för på dansk mark. Den danska regeringen har slutit ett avtal om att hyra 300 fängelseplatser i Kosovo.

Platserna är till för medborgare som kommer från länder utanför EU, och efter avtjänat fängelsestraff ska de direkt kunna skickas tillbaka till sitt hemland.

Läs mer: Danmark hyr fängelseplatser – utvisade brottslingar skickas till Kosovo

Till TV4 säger Moderaternas Johan Forssell att partiet vill ta konceptet till Sverige.

– Vi vill utreda förutsättningarna för att Sverige ska följa Danmarks exempel och hyra fängelseplatser i Kosovo för personer som har dömts till utvisning i Sverige, säger han.

– Både för att det är brist på platser i Kriminalvården, de kostar väldigt mycket, och sedan har vi ju stora problem med att få personer som har dömts till utvisning att också lämna landet.

TV4: Ser du några risker?

– Nej, egentligen inte. Det här ska så klart utredas väldigt grundligt. Men om det går att genomföra i Danmark, varför skulle det inte fungera även hos oss i Sverige?

Läs även: S tappar i Sentio efter korankravallerna – M ökar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag