M-källa avslöjar: Dousa har en majoritet av ombuden inför ordförandestriden

Dousa väntas ta över efter Törnblom (i bakgrunden). Foto: Pressbild MUF samt Twitter
  • Fredag 28 okt 2016 2016-10-28
E-post

MALMÖ Imorgon väntas Benjamin Dousa utmana nuvarande MUF-ordförande Rasmus Törnblom om ordförandeposten i Moderata Ungdomsförbundet. Nu kan Nyheter Idag avslöja att allt talar för att Dousa kommer lyckas. – Han har en bred marginal, säger en källa med insyn i hur ombuden väntas rösta under morgondagen.

Han beskrivs internt som ett framtidslöfte, en ung förmåga som inte backar för kritik. Och han är tydligt höger, han väntas ta strid om att minska skattefinansierade bidrag. Och nu kan Nyheter Idag avslöja att om mindre än ett dygn väntas Benjamin Dousa få fler röster från ombuden på MUF-kongressen än nuvarande ordförande Rasmus Törnblom. Det berättar en källa med god insyn i var ombuden står inför ordförandestriden.

– Den preliminära uppskattningen av hur ombuden kommer rösta pekar på att Dousa blir nästa ordförande. Han har en bred marginal hos ombuden, säger källan med mycket god insyn i MUF.

MUF kan bli höger igen

Med Dousa som ny MUF-ordförande väntas förbundet bli mer tydligt liberalkonservativt i klassiska frågor som välfärdsstatens storlek och skatteuttaget. Även i migrationsfrågor har Dousa förklarat att han vill se en uppskärpning från den tidigare vänsterliberala linjen som MUF gjort sig kända för att företräda.

Och redan under fredagen ser mycket ut att gå Dousas väg. På Twitter listar han tre punkter som beslutats, helt i linje med hans egen vision om vilken politik MUF ska företräda i framtiden.

Expressen surar över Dousas högerinriktning

Men trots att Dousa kan vänta sig ett varmt mottagande som nyvald ordförande, både internt i partiet men även bland väljare som känt sig vilsna i Moderaternas tidigare linje om ”öppna hjärtan”, är inte alla lika glada över utmanaren. I en svavelosande text går Expressen-journalisten Torbjörn Nilsson till attack mot det nya framtidslöftet.

Idén om att låta den klassiska liberalkonservativa linjen åter få fäste beskrivs på ett minst sagt annorlunda sätt av kvällstidningen.

”Man får konservativa kids som skriver debattartiklar om att införa utegångsförbud i invandringstäta förorter och återupprätta det svenska ordensväsendet att göra gemensam sak med knarkliberaler som drömmer om platt skatt och aktiv dödshjälp”, skriver Torbjörn Nilsson i Expressen.

Det är inte heller första gången som det råder olika syn på verkligheten mellan Expressen och Benjamin Dousa. Tidigare har Nyheter Idag intervjuat Dousa när han, enligt egen utsago, bevittnat hur en Expressen-journalist blivit påhoppad av ungdomar i Husby och tvingats ta bort bilder ur kameran. Men Expressen hävdade bestämt att Dousa, som stod några meter ifrån och såg allting, hade helt fel om vad som hänt.

Men oavsett vilka attacker Expressen än väljer att genomföra mot Dousa finns det lite som talar för att han kommer vika sig för journalisternas åsikter om honom.

– Han backar inte för lite kritik, säger den interna M-källan till Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag