M-ledningen: Låt Systembolaget ha öppet på söndagar

Gunnar Strömmer (M). Foto: Klara Söderberg/Pressbild
  • Fredag 13 sep 2019 2019-09-13
E-post 619

SVERIGE Moderaternas partiledning vill nu att Systembolaget ska ha öppet även på söndagar. Det är ett av förslagen som man tar med sig till partistämman i oktober, rapporterar Sveriges Radio.

– Jag tycker att det är rimligt att människor själva får bestämma när i veckan man ska köpa alkohol. Det är i grund och botten vår utgångspunkt, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer.

Beskedet är en delseger för Moderaternas ungdomsförbund som vill gå ännu längre och skrota Systembolagets monopol på alkoholförsäljning. Ordförande Benjamin Dousa ser det som en viktig frihetsfråga.

– Man kan inte begränsa miljontals svenskars liv för att en minoritet riskerar att falla snett. Där har vi till exempel sjukvården och socialtjänsten som har ett viktigt arbete. Men jag tycker i grund och botten att man själv och familjen äger det yttersta ansvaret för sitt eget liv, säger Dousa till Sveriges Radio.

På partistämman i oktober ska ombuden ta ställning till förslaget om att låta Systembolaget ha söndagsöppet. Om bifall ges blir partiet det första i riksdagen att driva frågan.

Bör Systembolaget ha öppet på söndagar?
1782 röster (se resultat)
Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag