M och KD vill sparka ut Orbáns parti ur EU-grupp: ”Verkar inte lämna frivilligt”

Foto: Nyheter Idag/EPP
  • Lördag 23 feb 2019 2019-02-23
E-post 499

STOCKHOLM/BRYSSEL Ungerska regeringspartiet Fidesz ska sparkas ut från EPP, den stora konservativa partigruppen i EU-parlamentet. Det tycker både Kristdemokraterna och Moderaterna. – De verkar inte lämna frivilligt och de ändrar helt uppenbart inte inställning i fundamentala frågor. Då ser vi inte något annat alternativ till att de utesluts, säger moderatledaren Ulf Kristersson till TT.

Ungerns regeringsparti Fidesz får hård kritik från Moderaterna och Kristdemokraterna. Tomas Tobé, Moderaternas förstanamn på listan till EU-parlamentsvalet, säger till Metro att Moderaterna står bakom den process som inletts mot Ungern vilken kan sluta med att Ungern förlorar sin rösträtt.

– Jag är mycket kritisk till utvecklingen i Ungern och anser inte att Fidesz bör vara kvar i partigruppen, det är dags för dem att lämna nu, säger Tomas Tobé.

Hans partiledare Ulf Kristersson är kritisk mot att Fidesz haft politiska kampanjer riktade mot ungerskfödde amerikanske affärsmannen George Soros och EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker.

 Det finns en antisemitisk underton och ett språkbruk som är helt oacceptabelt, säger Kristersson.

David Lega, som står högst upp på listan till EU-parlamentet ihop med Sara Skyttedal, kritiserar Fidesz ”värdegrund” och menar att Fidesz därför bör uteslutas.

Peter Kullgren, KD:s partisekreterare, skriver i ett pressmeddelande:

””Vi anser inte att Fidesz hör hemma i EPP och menar att de bör uteslutas.”

Beskeden från M och KD har möts av många reaktioner.

TV4-journalisten Marcus Oscarsson tycker att Fidesz och Viktor Orbáns agerande ”strider mot EU:s grundläggande värderingar”.

På Twitter skriver politiske kommentatorn och debattören Fnordspotting om KD:s och M:s krav.

 

Tidigare S-medarbetaren Carl Melin, numera på TCO-ägda tankesmedjan Futurion, hyllar beskedet från KD och M.

 

Även Anders Lindberg, politisk chefredaktör för Aftonbladet (oberoende socialdemokratisk) är glad.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag