M-politiker rasar när Ebba Busch förnedras sexuellt i satir

Bild: Faksimil Dagens Vimmerby/Sveriges riksdag
  • Torsdag 10 nov 2022 2022-11-10
E-post 76

Marie Nicholson, nyinvald riksdagsledamot för Moderaterna, uppmanar Dagens Vimmerby att avpublicera en satirisk seriestripp där energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) förnedras sexuellt. Sajtens ansvarige utgivare kallar emellertid uppmaningen för ett ”krav på censur”.

I seriestrippen, som tecknas av Henrik Nestor och publicerades den 23 oktober, ser man partiledarna och ministrarna Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) på olika sätt förnedras av två nazistiska skinheads.

Johan Pehrson ligger i serien på marken med en skinhead-känga i ryggen och Ulf Kristersson sitter i ett knä, medan Ebba Busch står i ett raffset och hålls i ett koppel av ett skinhead.

”Ursäkta men kan jag få flytta lite på buttpluggen? Den skaver så in i…” säger Ebba Busch i serien.

Läs även: Dissades av Busch – då svarar Schyffert med fascistanklagelser

Att just Ebba Busch förnedras sexuellt i serien får riksdagsledamoten Marie Nicholson att reagera med ett öppet brev till Dagens Vimmerby.

”Jag har nu suttit och läst igenom den här strippen ett flertal gånger och kan inte se hur sexualisering och sexuellt förnedrande av en kvinnlig makthavare på något sätt förstärker budskapet” skriver Nicholson, som uppmanar sajten att avpublicera serien ”så vi alla slipper se den och att ni ser över ert samarbete med Henrik Nestor.”

Dagens Vimmerbys ansvarige utgivare Jakob Karlsson skriver emellertid i ett svar att det ”är magstarkt” av en riksdagsledamot att ställa ”krav på censur”.

”Satir ska skapa debatt och röra om – tyvärr väljer Nicholson att istället uppmana till censur. Det är magstarkt och som tur är relativt unikt att en politiker i Sveriges högsta församling ställer krav på censur och dessutom uppmanar ett mediabolag att avbryta ett samarbete med en medarbetare” skriver Karlsson bland annat.

Läs även: Markoolio stoppar hatlåt om Busch: ”Jag var själv en mobbare”

Läs även: ”Strandhäll är på krigsstigen” – går till Pride-attack mot Busch

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag