M-politikern Tomas Tobé köpte vin, mat och privatresor för 10865 kronor – Betalade med skattepengar

Foto: Flickr och Faksimil Facebook
  • Tisdag 14 mar 2017 2017-03-14
E-post 690

STOCKHOLM Närmare 11 000 kronor blir notan för skattebetalarna när Moderaternas partisekreterare TomasTobé använt riksdagens tjänstekort på SJ för att köpa vin, mat och privata resor. Det strider mot riksdagens regelverk.

Tomas Tobé, 39-årig partisekreterare i Moderaterna, även riksdagsledamot för Gävleborgs län och en av Anna Kindberg Batras närmaste medarbetare har avslöjats med att ha använt riksdagens SJ-kort för privata inköp av mat, vin och resor. Det uppger Expressen. Av riksdagen 349 riksdagsledamöter tillhör Tobé en av de 61 ledamöter som kvitterat ut ett Silver Plus kort från SJ, som riksdagen betalar.

Silverkorten ger obegränsade resor i första och andra klass, via korten medföljer även ett antal bonuspoäng, sk prio-poäng. Dessa poäng kan hos SJ växlas in mot mat och dryck i bistrovagnarna.

Riksdagen har tydliga föreskrifter gällande hur SJ-korten, betalade med svenska skattepengar, får nyttjas. Korten för endast nyttjas för tjänsteresor, detsamma gäller nyttjandet av bonuspoängen, något som står uttryckligen i föreskrifterna.

”44 § En ledamot får inte använda bonuspoäng, fribiljetter eller liknande trohetsförmåner som har tjänats in i tjänsten från flygbolag, taxibolag, hotell eller liknande annat än vid

a) tjänsteresor, eller

b) resor vid en extraordinär händelse eller av någon annan orsak som inte har kunnat förutses.

En ledamot får dock använda trohetsförmånerna för uppgradering till högre klass vid sådana resor som anges i första stycket”, står det i riksdagsförvaltningens nuvarande föreskrifter.

Tomas Tobé erkänner för Expressen att han handlade med SJ-poäng på tåget. På sin Facebook skriver Tobé att han gjort fel, att han ångrar sig och att han ber om ursäkt samt att han har bett riksdagen om korrigering.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag