M-politikerns svar till Morgan Johansson: ”Direkt oanständigt”

Bild: Faksimil riksdagen
  • Tisdag 22 feb 2022 2022-02-22
E-post 1102

STOCKHOLM Moderaterna och Sverigedemokraterna ”tävlar i att piska upp motsättningar mellan svenskar och invandrare”. Det sade Morgan Johansson i en riksdagsdebatt om ungdomsrån, och fick svar på tal.
– Det är inte värdigt en justitieminister, sade riksdagsledamoten Boriana Åberg (M).

I en interpellationsdebatt om ungdomsrån fick justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) bland annat frågan från SD:s Tobias Andersson om han tänker vidta några särskilda åtgärder mot svenskfientlighet. Detta mot bakgrund av en Brå-rapport som visar att ungdomsrån främst begås av personer med utländsk bakgrund mot personer med svensk bakgrund.

– Givet detta kan man inte bortse från att svenskfientlighet sannolikt är ett av motiven vid dessa rån – ett fenomen som Morgan Johansson genomgående avstått från att erkänna, sade Tobias Andersson.

Han fick medhåll av Moderaternas Boriana Åberg.

– Som mina kollegor påpekade: Det är främst ungdomar med invandrarursprung som angriper ungdomar som betraktas som etniska svenskar. Hur kunde det ha gått så långt? sade hon och fortsatte:

– I sitt svar säger ministern att det finns möjlighet att döma personer för hatbrott när brotten riktar sig mot etniska svenskar. Jag vill gärna att ministern ger exempel och statistik – hur många ungdomsbrottslingar har dömts till strängare straff för att de har utfört brott mot etniska svenskar?

Boriana Åberg menar att samhället sviker brottsoffren i dessa fall.

– För att det är sant: Svenskar söker inte själva rättvisa. Det är inte klanen man räknar med – man räknar med staten. Att det är staten som ska fixa rättvisan, sade hon.

Ordet gick sedan till Morgan Johansson som reagerade starkt på vad han fått höra.

– Det är väl så här det kommer att höras nu ifrån Moderaterna och Sverigedemokraterna. Den här nya högern, som tävlar i att piska upp motsättningar mellan svenskar och invandrare. Det är så extremt tydligt, det vi precis har hört, sade han.

– För mig spelar det ingen som helst roll om du är svart eller vit. Om du begår brott, ja då ska du buras in för de brotten, då ska du ha en påföljd för det. Jag kommer aldrig att falla ner i något slags retorik som handlar om att piska upp motsättningar mellan grupper i Sverige.

– Det där har ju Sverigedemokraterna hållit på med i åratal, det är ju deras favoritgren. Men när jag nu hör Moderaterna också gå in i precis samma typ utav retorik, då förstår jag att ert samarbete har gått mycket, mycket djupare än vad man kanske i förstone har trott.

Lite senare återkom Boriana Åberg för en replik.

– Jag tänker att Morgan Johanssons utfall var direkt oanständigt, men också symptomatiskt för regeringen. När man saknar svar, när man brister i handlingsförmåga, så angriper man sina motståndare med låga anklagelser. Det är inte värdigt en justitieminister, sade hon.

– Och man känner igen retoriken från debatten om hedersproblematik för ett antal år sedan. De som påpekade problemen först, de var kallade för rasister.

Läs även: Brå: Ungdomsrånen i Sverige har mer än fördubblats

Läs även: Morgan Johansson (S) kallade språkkrav främlingsfientligt: ”Jag har tänkt om där”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag