M: Ta ifrån polisen passhanteringen

Bild: Nyheter Idag
  • Lördag 21 maj 2022 2022-05-21
E-post

Moderaterna föreslår nu att polisen ska befrias från hanteringen av svenska pass i en debattartikel i Expressen som undertecknas av partiledare Ulf Kristersson och Bengt Svenson, som är gruppledare för Moderaterna i Söderköping och före detta rikspolischef.

Nyheter Idag har tidigare rapporterat om polisens haveri med hanteringen av svenska pass, där ett föråldrat system bland annat tillåtit att robotar bokar passtider som sedan säljs vidare. På många platser i landet tvingas människor vänta till slutet av året med att förnya sina pass.

Läs även: Fotograferade tom passlokal – hotas med polisbesök: ”Brottsligt angrepp på vår myndighet”

Nu föreslår Moderaterna att polisen fråntas passhanteringen i en debattartikel i Expressen. ”Det som normalt anses vara polisers kärnuppgifter – att förebygga, ingripa och utreda brott – tvingas stå tillbaka i passkaosets Sverige” skriver partiledare Ulf Kristersson och Bengt Svenson (M) i artikeln, och menar att ”det är helt uppenbart att passhanteringen behöver lyftas från Polisen och organiseras mer effektivt”.

”I en liberal demokrati, med en av världens högsta skatter, är möjligheten att förnya sitt pass i rimlig tid någon form av minimikrav som skattebetalare ska kunna ställa på myndigheters servicenivå” anser Kristersson och Svenson, som också pekar på att polisens kärnuppgifter som är ”att förebygga, ingripa mot och utreda brott, tvingas stå tillbaka”.

Om Moderaterna och det blågula blocket vinner valet lovar man därför att passhanteringen ska överlämnas till Skatteverket, men också att polisen ska befrias från andra uppgifter, som hittegods, transport av fångar och vissa tillståndsärenden, som kan överlämnas till andra myndigheter.

”En moderatledd regering kommer efter valet i höst ta initiativ för att renodla polisens uppdrag” avslutas artikeln.

Läs även: Fortsatta passproblem för polisen – ”tekniska problem” hos leverantören

Läs även: Polisen: Så mycket kan väntetiderna för passen förlängas

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag