M-topp kallade SD-politik rasistisk – flipflopar i SVT: ”Det tyckte jag egentligen inte då”

Bild: Faksimil SVT
  • Onsdag 20 okt 2021 2021-10-20
E-post 337

Moderat-toppen Elisabeth Svantesson anklagade SD för att ha en rasistisk politik år 2016. Men nu säger Svantesson i SVT:s  ”30 Minuter” att hon egentligen inte tyckte så, utan att hon drogs med av att ”alla gick åt samma håll”.

I oktober 2016 gick Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson till hårt angrepp mot Sverigedemokraterna i en intervju med DN.

Läs även: DEBATT: Moderaterna vilseledde väljarna och svek sina vallöften

– Hela deras grundexistens bygger ju på ”vi och dom”, min grundtanke och vår grundtanke är att vi ska hjälpa människor som kommer till Sverige, sade Santesson i intervjun, där hon menade att ”delar av deras politik är rasistisk”.

Men nu backar Svantesson helt från anklagelsen och säger att hon egentligen inte tyckte så. Detta när hon intervjuas i det kommande avsnittet av SVT:s intervjuprogram ”30 Minuter”.

– Jag tycker det var fel att jag sa att de hade rasistisk politik, för det tyckte jag egentligen inte då. Men det här är inget försvar, bara en förklaring till det svaret. Det var ju en period då där alla gärna ville hitta de här etiketterna, säger Svantesson till SVT:s Anders Holmberg.

När Holmberg frågar varför hon sade så i intervjun svarar Svantesson att ”alla gick åt samma håll”.

– Det var för att jag var, man var en del det här, alla gick åt samma håll i stället för att stanna upp och tänka: ”Men hallå, vad håller vi på med nu”, säger Svantesson.

Läs även: M vill införa bidragstak för nyanlända: ”Man ska kvalificera sig genom arbete”

Läs även: Moderaternas nya utspel: ”Misstag att isolera Sverigedemokraterna” – Men svarar inte på om de vill samarbeta med SD

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag