M vill avskaffa rätten till tolk för personer med PUT

Ulf Kristersson. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 1 jul 2019 2019-07-01
E-post 1016

Avskaffa rätten till tolk för migranter med PUT, hårdare krav på SFI och språkkrav för PUT och medborgarskap. Det är några av punkterna i vad M kallar ”den största språkreformen i modern svensk historia” med målet att förbättra integrationen.

Moderaterna vill avskaffa rätten till tolk för migranter med permanent uppehållstillstånd. Det skriver partiledaren Ulf Kristersson och partiets utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet. 

Åtgärden ingår i vad Moderaterna kallar ”den största språkreformen i modern svensk historia”, som har ambitionen att lösa den svenska integrationskrisen med hårdare språkkrav på migranter, eftersom ”omfattande forskning visar att språket är en förutsättning för lyckad integration”.

Läs även: Moderaterna värvar Rojas

M vill därför avskaffa rätten till tolk för personer med permanent uppehållstillstånd med undantag för brottmål eller utlänningsmål.

Man föreslår också hårdare krav på SFI, med reducerad eller indragen ersättning för dem som avbryter sina studier eller inte når godkänt, och språkkrav för permanent uppehållstillstånd och medborgarskap.

Dessutom vill M satsa på obligatorisk ”språkförskola” på 15 timmar i veckan för alla nyanlända barn i förskoleålder, samt ökat stöd för elever som inte klarar svenska.

Läs även: Priset för tolkar inom vården överstiger en halv miljard – en fördubbling på bara fem år

Stöd Nyheter Idag

Hej där.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag