M vill satsa 400 miljarder på ny kärnkraft – ska räcka till 10 nya reaktorer

Bild: Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0/Nyheter Idag
  • Onsdag 1 jun 2022 2022-06-01
E-post

Moderaterna föreslår en storsatsning på ny kärnkraft. Det handlar om statliga kreditgarantier på hela 400 miljarder som ska räcka till 10 nya reaktorer. 

– Inget land kan abdikera från ett lands energiförsörjning. Det är vad vi gjort i praktiken i Sverige, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på en pressträff på onsdagen enligt TT.

– Det här menar vi är en uppgift som är viktig för staten. Vi behöver kärnkraften, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson enligt Expressen.

Läs även: Finska elpriser sjunker efter att nytt kärnkraftverk startat

Om det blågula blocket vinner höstens val så kommer samtliga partier som ingår i regeringsunderlaget vara för kärnkraft.

– För första gången på över 40 år kan vi få en regering som inte paralyseras av energipolitiken, säger Ulf Kristersson.

Förslaget går ut på att de gröna kreditgarantier som infördes 2021 ska utvidgas till att även gälla kärnkraft, samt tillföra 400 miljarder i kreditgarantier för att bygga ny kärnkraft.

M vill också att det ska bli tillåtet att bygga reaktorer på fler platser än idag, att det ska bli tillåtet att ha igång fler än 10 reaktorer samtidigt och att fler aktörer än idag ska få investera i kärnkraft.

Läs även: Svenska kraftnät larmar om ny elkris – elkunder kan bli utan el

Läs även: Wallenberg kräver mer kärnkraft – förnybart ”räcker inte”

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag