Macron pressar Storbritannien till att ta emot fler migranter

President Emmanuel Macron. Foto: Flickr
  • Tisdag 16 jan 2018 2018-01-16
E-post 439

FRANKRIKE Under torsdagen kommer ledarna för Storbritannien och Frankrike, Theresa May och Emmanuel Macron, mötas för att diskutera migrationsfrågan. Frankrike väntas kräva att Storbritannien ska ta emot fler migranter som befinner sig i Frankrike och att landet måste betala mer pengar till flyktingmottagandet.

Frankrikes president, Emmanuel Macron, träffar Storbritanniens premiärminister, Theresa May, på torsdag för att diskutera migrationsfrågan. Enligt Frankrikes inrikesminister, Gérard Collombs, kommer Frankrike presentera krav på att Storbritannien ska ta emot fler asylsökande som uppehåller sig i Frankrike och att Storbritannien måste ge mer pengar till flyktingmottagandet, det uppger SvD.

Mötet som sker på torsdag väntas avhandla Macrons krav om att Storbritannien måste ta emot asylsökande från norra Frankrike genom Engelska kanalen. Calais ligger vid franska kusten och många migranter har tagit sig dit i hopp om att kunna ta sig vidare till Storbritannien via färja eller tågtunnel. Calais står även för en fjärdedel av Storbritanniens handel.

På grund av den stora mängden migranter som tagit sig dit har flera migrantläger skapats. Under 2016 rev de franska myndigheterna ett omfattande tältläger som hade fått smeknamnet ”djungeln”.

– Inte i något fall kommer vi att tillåta att det utvecklas illegala nätverk här, att det återuppstår en djungel eller en illegal bosättning på området, säger Macron enligt Le Monde.

Förhandlingarna mellan länderna kommer spela stor roll för det så kallade Le Touquet-avtalet från 2003 som innebär att Storbritanniens landgränser har, i praktiken, flyttats till franskt territorium. Macron hade som punkt under presidentvalskampanjen under 2017 att omförhandla avtalet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag