Macron till attack mot Thunberg: ”Riskerar att splittra våra samhällen”

Bild: Skärmdump PBS/Foundations World Economic Forum
  • Fredag 27 sep 2019 2019-09-27
E-post 2265

Efter att Greta Thunberg attackerat världsledarna och anmält fem länder, bland annat Frankrike, till FN:s kommitté för barnens rättigheter går Frankrikes president Macron – som tidigare bjudit in Thunberg till presidentpalatset – till motattack mot den svenska klimataktivisten, som han menar ”splittrar våra samhällen” med sin radikala retorik.

Frankrikes president Emmanuel Macron kritiserar den svenska klimataktivisten Greta Thunberg efter hennes uppmärksammade tal på FN:s klimattoppmöte där hon anklagade världsledarna för att ha stulit hennes barndom.

–Dessa väldigt radikala positioner riskerar att splittra våra samhällen, säger Macron till radiokanalen Europe 1.

Läs även: Greta Thunbergs rasande tal i FN: ”Ni har stulit min barndom”

President Macron, som välkomnade Thunberg till Élyséepalatset i februari, är kritisk efter att Thunberg och 15 andra aktivister anmält Frankrike och fyra andra länder –  Argentina, Brasilien, Turkiet och Tyskland – till FN:s kommitté för barnens rättigheter.

– Mobiliseringen av våra unga eller de inte så unga är nyttig. Men nu måste de fokusera på de som är längst bort, de som försöker blockera. Och jag tycker inte det känns som den franska regeringen eller den tyska regeringen blockerar idag, säger Macron.

– När jag ser att vi kommer stänga ned vår kolutvinning, stoppa exploateringen av koldioxid, att vi rör oss, är jag inte säker på att det är den mest effektiva vägen, fortsatte Macron, som tillsammans med Indiens premiärminister Narendra Modi fick FN:s miljöpris ”Champions of the Earth i september förra året.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag