Magdalena Andersson (S) sågar kriminalpolitiken: ”Alldeles för svag”

Bild: Regeringen.se/Adriel.seb/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 11 jan 2023 2023-01-11
E-post 654

Tidigare statsminister Magdalena Andersson (S) sågar regeringens kriminalpolitik, som hon menar satsar för lite på att stoppa rekryteringen till kriminella gäng.

– Vi socialdemokrater vill att för varje krona vi lägger på fler poliser, ska vi lägga minst en krona på att stoppa nyrekryteringen, säger Andersson till SVT.

I ett tal på konferensen Folk och försvar på tisdagen sade justitieminister Gunnar Strömmer att regeringen ska ta fram en ny nationell strategi mot organiserad brottslighet.

– Det är helt avgörande att vi inte tillåter oss själva att trubbas av eller ge upp. Vi är i ett läge, tror jag, när vi hela tiden måste påminna oss om vad som är rimligt och godtagbart. Drygt en dödlig skjutning i veckan är inte det, sade Strömmer.

Läs även: Man sköts ihjäl på nyårsafton – 63 ihjälskjutna 2022

Strömmer säger till Svenska Dagbladet att det är viktigt att få många aktörer i samhället att verka gemensamt mot den organiserade brottsligheten.

– Om inte det sker utifrån ett gemensamt strategiskt tänk då kommer det inte att bli kraft av det. Det är en delförklaring till att åtgärderna hittills inte har bitit på det sätt man skulle önska.

Tidigare statsminister Magdalena Andersson (S) sågar Strömmers utspel, och menar att regeringen agerar för långsamt.

– Före valet försökte Ulf Kristersson ge intryck av att man hade en strategi. Nu får vi, flera månader efter att han tillträtt, reda på att man nu ska tillsätta personer för att ta fram en strategi. Det är något helt annat än budskapet före valet, säger hon till SVT.

en pressträff i början av november presenterade Strömmer ett tillskott på fem miljarder till rättsväsendet.

– Regeringen inleder nu den största offensiven i svensk historia mot den systemhotande organiserade brottsligheten, sade Strömmer, som också varnade för att resultaten kan komma att ta tid.

– Mycket måste göras, en hel del kan göras direkt och på kort sikt, men problemens magnitud innebär också att vi nu måste inleda en lång rad strukturella och långsiktiga reformer som man naturligtvis inte kommer se effekterna av omedelbart men som långsiktigt är avgörande för att komma till rätta med brotten, sade Strömmer.

Bland de åtgärder som Strömmer presenterade märktes att öka antalet poliser, utökade möjligheter till hemliga och preventiva tvångsmedel, nya sätt att ta brottsvinster från kriminella, minskad sekretess mellan myndigheter och en förstärkning av socialtjänstens brottsförebyggande arbete.

Läs även: Då: Prisad för arbete mot kriminalitet – Nu: Häktad för korankravaller

Andersson menar dock att regeringen satsar för lite på det förebyggande arbetet.

– Det är viktigt att man har effektiva förslag, både såklart att vi ska bygga ut hela rättsväsendet, vi ska ha skarpa straff, men man måste också satsa på åtgärder för att ungdomar inte ska komma in i kriminalitet, alltså stoppa nyrekryteringen. Där är regeringen alldeles för svag, säger Andersson.

Socialdemokraterna lovade i valrörelsen bland annat att skärpa straffen för rekrytering av unga till kriminalitet, ny tvångsvårdslagstiftning för ungdomar och utökade skyldigheter för föräldrar att medverka i sociala insatser för sina barn.

Nu lovar Andersson dessutom att lägga lika mycket pengar på att stoppa rekryteringen till gängen som man lägger på att rekrytera poliser.

– Vi socialdemokrater vill att för varje krona vi lägger på fler poliser, ska vi lägga minst en krona på att stoppa nyrekryteringen, säger Andersson.

Läs även: Ska ”knäckas” och ”jagas till världens ände” – regeringens löften om gängen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag