Magdalena Andersson (S) vill se en blocköverskridande budget om S vinner nästa val

Foto: regeringen.se
  • Onsdag 22 nov 2017 2017-11-22
E-post

SVERIGE Om socialdemokraterna vinner valet 2018 vill finansminister Magdalena Andersson (S) se ett blocköverskridande samarbete. I dagsläget kritiserar oppositionen regeringens budget men eftersom alliansen inte lägger en gemensam reservation kommer budgeten att gå igenom.

Det är endast ett år kvar till nästa val och idag den 22 november diskuteras budgetramarna för det nästkommande året. Finansminister Magdalena Andersson (S) uppger att hon gärna ser ett samarbete över blockgränsen gällande budgetar, förutsatt att socialdemokraterna vinner valet, uppger Svenska Dagbladet.

När Magdalena Andersson presenterade sin första budget hösten 2014 fälldes den av oppositionen. Idag finns inget sånt överhängande hot eftersom alliansen inte har någon gemensam reservation som skulle kunna röstas igenom av Sverigedemokraterna och därmed fälla regeringens budget.

– Jag känner ingen oro nu, budgeten kommer att gå igenom. De borgerliga partierna är inte intresserade av att skapa kaos, säger Andersson, till SvD.

Trots att alliansen inte lägger fram en gemensam reservation för att fälla budgeten väljer de att kritisera den. Regeringen får kritik av oppositionen för att spendera mer pengar än vad de anser vettigt. Oppositionen är tveksamma inför regeringens beslut att lägga 40 miljarder kronor på satsningar och reformer samt för att föra en skadlig skattepolitik.

– Det är anmärkningsvärt att vi i brinnande högkonjunktur – när ekonomin är stark och när arbetsmarknaden är god – har en regering som inte förmår att ta tag i samhällsproblemen, sade Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i debatten och hävdade att regeringen slösar bort högkonjunkturen.

Magdalena Andersson ser gärna ett blocköverskridande samarbete efter nästa val om S sitter kvar i regeringsställning. Att Jimmie Åkesson (SD) har tidigare uttryckt att SD skulle kunna tänka sig att rösta igenom en socialdemokratisk budget är ingenting som Andersson är intresserad av. Enligt henne är det omöjligt att förhandla med SD.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag