Magdalena Andersson skyller sjukhusattack på Israel – oklart vem som ligger bakom

Bild: Faksimil Twitter
  • Onsdag 18 okt 2023 2023-10-18
E-post 0

Efter att Hamas uppgett att Israel bombat ett sjukhus i Gaza city med över 500 döda fördömde oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) Israel. Efter det har emellertid fler uppgifter framkommit som pekar mot att en misslyckad raketattack från Gaza var orsaken till explosionen på sjukhuset.

På tisdag kväll skedde en explosion på det kristna al-Ahli Arab Baptist sjukhuset i Gaza city. Hamas gick snabbt ut med uppgifter om att Israel bombat sjukhuset och att över 500 personer dött i attacken.

Uppgifterna ledde till i vissa fall våldsamma demonstrationer mot Israel och USA i flera länder, som Libanon och Turkiet, och att ett planerat möte mellan USA:s president Joe Biden och flera arabiska ledare ställts in. Angrepp mot amerikanska militärbaser i Turkiet och Irak har även rapporterats.

Den arabiska nyhetskanalen Al-Jazeera, med säte i Qatar som även stödjer Hamas och huserar terroristorganisationens ledare, spred Hamas påståenden vidare, vilket förmedlades av medier över hela världen.

Även oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) förmedlade Hamas version av händelsen på tisdag kväll. I ett inlägg på plattformen X kort efter explosionen anklagade hon Israel för att ligga bakom.

”Israel har en rätt att försvara sig men också en skyldighet att skydda civila. Den skyldigheten måste efterlevas. Civila palestinier ska inte straffas för Hamas terroristhandlingar” skrev Andersson.

Den israeliska försvarsmakten förnekade emellertid att man bombat sjukhuset, och gick ut med en film som uppges visa hur en en raket som avfyrats från Gaza mot Israel istället träffat sjukhuset.

En film från sjukhusområdet som filmats på onsdag morgon visar stor förödelse på parkeringsplatser men mindre skador på byggnader och ingen krater.

Flera som kommenterar filmen menar att bristen på strukturella skador tyder på att Israels version stämmer, då en bombning av sjukhuset hade lett till mer omfattande skador, medan en misslyckad raketuppskjutning hade lett till den typ av skador filmen visar.

Magdalena Anderssons inlägg som anklagar Israel för att ha bombat sjukhuset ligger kvar på onsdag morgon, försett med en rättelse av plattformen X.

Läs även: Här rättas Magdalena Andersson av plattformen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag