Magdalena Anderssons tips till elkunder: Skaffa bundet elavtal

Bild: Pressbild Socialdemokraterna/Christian Wiediger/Unsplash
  • Fredag 10 dec 2021 2021-12-10
E-post 763

Elkunder som har bundet elavtal behöver inte oroa sig för de höga elpriserna. Det tipset gav Magdalena Andersson i en riksdagsdebatt om elpriserna mot M-ledaren Ulf Kristersson, något Samhällsnytt var först med att rapportera.

Under statsministerns frågestund i riksdagen på torsdagen frågade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson statsministern vad regeringen kommer göra åt de rekordhöga elpriserna.

– Bristen på el är dyr för alla svenska hushåll och den är skadlig för alla svenska företag, sade Kristersson bland annat.

Flera andra länder i Europa har vidtagit åtgärder för att lindra den ekonomiska bördan på elkunderna, bland annat grannlandet Norge som sänker elskatten med nära tre miljarder kronor.

Läs även: Norges regering sänker elskatten med nära 3 miljarder

Några sådana åtgärder presenterade inte Andersson, som istället påpekade att konsumenter med bundna elavtal inte påverkades av elkrisen.

– Det är med elpriserna och elräkningen precis som när man har bolån. Man kan ha bundna räntor och man kan ha rörliga räntor. Så kan det vara med elpriset också, tipsade Andersson.

– Har man ett fast elpris, då kommer man på kort sikt inte påverkas av att elpriset är högt just nu. Har man däremot ett rörligt elpris, ja, då får man en högre elräkning nästa gång den kommer, fortsatte hon.

Magdalena Andersson förtydligade senare att hon bara ville uppmärksamma hur bundna elavtal fungerar.

– Om man har ett bundet elavtal behöver man inte vara lika orolig som om man har ett rörligt, där ju elräkningen riskerar att bli högre. Det var för att dämpa oron för dem som har bundna avtal som jag beskrev situationen. Min bild när jag pratar med människor är att man inte alltid har det riktigt klart för sig.

Läs även: Ygeman (S) optimistisk om elpriset: ”På väg ner”

Läs även: Ygeman fick fel – elpriset når nytt rekord

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag