Majoritet av väljarna vill förbjuda böneutrop – svagt stöd bland partierna

Foto: Flickr
  • Fredag 6 jul 2018 2018-07-06
E-post 591

SVERIGE Enligt SVT/Novus nya mätning vill 61 procent av svenskarna att muslimska böneutrop ska förbjudas. Trots det vill bara två riksdagspartier driva den linjen.

Frågan om böneutrop fördes upp på dagordningen under våren sedan moskén i Växjö ansökte och senare fick tillstånd att sända böneutrop varje fredag. Motståndarna menar att det bryter mot principen om religionsfrihet och att man ska slippa tvingas ta del av religiösa budskap.

Läs också: Advokat: Så kunde Växjö kommun ha stoppat böneutropet

Läs mer: Bassam Al-Baghdady: Ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven om böneutropen och Sveriges framtid

En ny opinionsmätning från SVT/Novus visar att en klar majoritet, 61 procent, av svenskarna vill förbjuda böneutrop. 28 procent är emot ett förbud samtidigt som 11 procent inte vill ta ställning. Bland sverigedemokrater och alliansväljare vill 96 respektive 62 procent förbjuda, medan det bland rödgröna väljare är ungefär jämnt mellan de som är för och emot.

Trots att de flesta är för ett förbud finns det bara två partier i riksdagen som driver sådana förslag – Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. KD bytte fot så sent som i våras och ledaren Ebba Busch-Thor har sagt till SVT att böneutrop riskerar att ”underlätta för de som vill skapa parallellsamhällen”.

Läs även: Ex-imam: ”Böneutropet ska proklamera islam över en stad”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag