”Malmö är redan idag en ”No-go-zone” för judar”

Foto: Jorchr/Wikipedia
  • Söndag 23 jun 2019 2019-06-23
E-post 4932

MALMÖ Den judiska församlingen är på väg att försvinna från Malmö inom en mycket snar framtid om inget görs åt den grova och omfattande antisemitism som finns i staden. Det har gått så långt att bara ett försäkringsbolag är villigt att försäkra församlingens lokaler – till skyhöga premier. Det skriver Judiska församlingen i ett dokument till Malmö stad. Bland åtgärderna som nämns är stärkt bevakning, övervakningskameror och informationsinsatser. ”På framförallt arabiska”, skriver församlingen.

Malmö har plågats svårt att antisemitism under de senaste decennierna. Senast i raden av skandaler var när Nyheter Idag avslöjade hur SSU:are skanderade ”Krossa sionismen” under årets förstamajtåg.

Läs även: ”Krossa sionismen” skanderar SSU:arna med Ilmar Reepalu i spetsen

Situationen är kritisk, uppger Judiska församlingen i en åtgärdsplan som Nyheter Idag har tagit del av.  Medlemsutvecklingen i församlingen har varit dramatisk och på 20 år har man mer än halverats. 1999 hade man 842 medlemmar. 2009 var det 610 och i år är det 387 medlemmar.

”Judiska församlingen kommer inom en mycket snar framtid att försvinna om inget drastiskt görs. Malmö är redan idag en ”No-go-zone” för judar runt om i världen. När Malmö omnämns i media runt om världen så är det alldeles för ofta i anknytning till antisemitism. En Google-sökning på antisemitism Malmö ger 215 000 träffar. Nuvarande satsningar räcker tyvärr inte,” skriver församlingen.

Enligt Svante Lundgren, docent i teologi, beror judehatet i Malmö på en lång religiös konflikt i Mellanöstern. Malmö har tagit emot ett stort antal invandrare från Mellanöstern.

– I många länder i Mellanöstern finns det stark antisemitism, och därav finns det människor som blir uppväxta med det, inte bara hat mot Israel utan mot alla judar. Det finns mycket forskning kring det här och det man ser då är att vissa från Mellanöstern får med sig starka antisemitiska åsikter från sitt hemland, säger Lundgren till Expressen.

I åtgärdsplanen skriver församlingen att det finns en ständig hotbild.

”De senaste åren har hoten och riskerna ökat dramatiskt och många anser att det bara är en tidsfråga innan en allvarligare incident kommer att inträffa”, skriver man.

Det var först för tre år sedan som staten gick in och tog hand om kostnader för bevakningspersonal. Innan dess fick församlingen själv stå för den kostnaden. Fortfarande har församlingen kostnader på närmare 100 000 kronor för larmavtal och liknande per år på grund av hotbilden i Malmö. I åtgärdsplanen framkommer också att nästan inga försäkringsbolag är villiga att försäkra Malmös synagoga.

”Vår försäkring har mer än fördubblats jämfört med vad vi betalade för några år sedan. Idag uppgår den till närmare 400 000 kronor per år. Det finns endast ett försäkringsbolag (World-Wide) som idag är villigt att försäkra Malmö synagoga. Det är orimligt att församlingen själv ska behöva betala denna höga kostnad”, skriver man.

Katrin Stjernfeldt Jammeh, socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö, berättade nyligen i ett pressmeddelande att Malmö nu ska intensifiera informationsinsatserna i skolorna. Det är något som Judiska församlingen välkomnar. Men man trycker även på vikten av ytterligare insatser. Man vill att så många gymnasieelever som möjligt får åka och besöka förintelselägren i Polen.

Vikten av att bemöta antisemitisk propaganda framhålls också.

”Ta fram berättande och information på framför allt arabiska som bemöter myter och hat. Det finns möjlighet att utnyttja goda krafter i Malmö”, skriver församlingen.

Enligt församlingen har de säkerhetsåtgärder man fått finansiera själva genom åren lett till att den nuvarande lokalen är kraftigt eftersatt och har ett akut renoveringsbehov på närmare 15 miljoner kronor. Församlingen önskar därför ett ränte- och amorteringsfritt lån på minst 15 miljoner kronor.

Det tidigare socialdemokratiska kommunalrådet Ilmar Reepalu, som syns på videon där SSU:are skanderar ”Krossa sionismen”, har tidigare fått hård kritik för uttalanden om judar.

Bland annat i Skånska Dagbladet: ”Jag skulle önska att judiska församlingen tog avstånd från Israels kränkningar av civilbefolkningen i Gaza. I stället väljer man att hålla en demonstration på Stortorget, som kan sända fel signaler.”

Situationen för stadens judiska befolkning blev så kritisk att USA:s dåvarande president Barack Obama såg sig tvingad att skicka ett speciellt sändebud till Malmö för att undersöka omfattningen av trakasserierna, våldet och hoten. Efter att ha träffat Reepalu konstaterade Rosenthal om Reepalu:

– Jag vet inte vad som finns i hans huvud eller hjärta. Men jag vet att språket han använder är antisemitiskt.

Adrian Kaba, ordförande för lokalavdelningen för socialdemokratiska sidoförbundet Tro och Solidaritet och riksdagskandidat för S förra året, har tidigare avslöjats med antisemitiska uttalanden. I Tro och solidaritets tidning Tro och Politik skrev Kaba att massmördaren Anders Behring Breivik gjorts möjlig av en ”judisk-europeisk högerextremistisk sammansvärjning”.

Kaba skrev i år en debattartikel i Sydsvenskan där han gav uttryck för att göra upp med sina tidigare uttalanden.

”Man får aldrig vifta bort uttalanden som skadar judar och andra minoriteter. Jag har insett att vänstern behöver lära sig mer om de många fallgropar som leder till antisemitism”, skrev Kaba.

När Uppdrags gransknings reporter Petter Ljunggren 2015 satte på sig en kippa och gick genom delar av Malmö med en dold kamera blev han utsatt för påhopp, bland annat kallades han för ”judejävel” och ”judisk skit”. Enligt Uppdrag granskning skickades också SMS och meddelanden från de som var på platsen till kompisar att ”komma och kasta ägg på judarna”. I Rosengård blev teamet angripen av en stor mobb. När man flydde från platsen fick man ägg kastade efter sig.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag