Malmö lägger 900 000 på regnbågsfärgad enhörning

Bild: Pressbild Malmö Stad/Ali Jehad.
  • Söndag 16 maj 2021 2021-05-16
E-post

MALMÖ För att fira World Pride inviger Malmö stad en staty av en regnbågsfärgad enhörning på sex gånger tio meter som kostar 900 000 kronor. – Enhörningen blir en glädjespridare i staden, såväl bland barn som vuxna, säger tekniska nämndens ordförande Andreas Schönström (S) i ett pressmeddelande.

I augusti kommer Köpenhamn  och Malmö stå värdar för pride-festivalen Copenhagen 2021 – WorldPride. På fredagen invigde Malmö Stad ett konstverk som ingår i festivalen, en staty av regnbågsfärgad enhörning. Statyn är 6 meter hög och 10 meter bred, och kommer stå på Gustav Adolfs torg i Malmö tills World Pride avslutas.

– Enhörningen blir en glädjespridare i staden, såväl bland barn som vuxna. Även i sitt färgsprakande skimmer bär den också ett allvarligt budskap när den påminner oss på ett lekfullt sätt om alla människors lika värde, säger Andreas Schönström (S), tekniska nämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

– Det ska också bli spännande att se vilka namn som barnen ger enhörningen när bilder av den sprids i olika sammanhang, fortsätter Schönström.

Läs även: Ny viral attack från Allard: ”Slösar 660 000 av örebroarnas skattemedel på ett kromat äppelskrutt”

Enligt Anna Tenfält, projektledare för World Pride i Malmö, symboliserar enhöringen ”en styrka i att bryta normer och vara olika”.

– Det är något magiskt med enhörningar. De symboliserar hur det finns en styrka i att bryta normer och vara olika. Vilket är precis som årets Pridetema: #YouAreIncluded. Jag ser fram emot att se alla selfies som kommer att tas med enhörningen, säger Anna Tenfält i pressmeddelandet.

Prislappen för konstverket är 900 000 kronor, men Andreas Schönström menar att det är värt skattebetalarnas pengar då konstverket kommer kunna flyttas runt i staden efter att World Pride har avslutats.

– Vi uppmanar alla att tipsa om platser som den kan dyka upp på efter att den har stått här. Vi vill att den ska turnera runt i staden, säger Schönström till Sydsvenskan.

På Twitter börjar tipsen redan komma in. Twittraren Fredrik Olsson tipsar om att statyn kan placeras i utanförskapsområdena Lindängen, Seved och Rosengård.

Andra är kritiska till hur Malmö Stad använder skattemedel.

Läs även: Littorin sågar Malmös politiska styre: ”Man låter allt förfalla samtidigt som man satsar på politiska jippon”

Läs även: Malmö stad får miljonböter efter avslöjande om gangsterlägenheter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag