Malmö stad har ”gett bort” 277 bostadsrätter – av misstag

Foto: News Oresund
Foto: News Oresund
  • Tisdag 17 okt 2017 2017-10-17
E-post 2172

MALMÖ 277 bostadsrätter har mer eller mindre skänkts bort av Malmö stad till boende i staden på grund av en juridisk miss. Det rör sig om drygt två tredjedelar av de kommunägda bostadsrätterna som sammanlagt värderas till en halv miljard kronor.

Lovisa Eriksson är planeringssekreterare på Serviceförvaltningen i Malmö. Hon berättar för Nyheter Idag att kommunen äger 401 bostadsrätter som av Valueguard värderas till omkring 471 miljoner kronor.

Bostadsrätterna har kommunen köpt in för att kunna erbjuda boende åt invånare som man inte kan ordna bostad åt på annat sätt. Det rör sig om exempelvis socialt utsatta människor, nyanlända invandrare och andra grupper som är i behov av bostad.

Men 277 av bostadsrätterna kan kommunen inte få tillbaka från dem som bor i dem. Anledningen är att man missat att förhandla bort det så kallade besittnings­skyddet vilket gör att den som bott i en bostad i minst två år har rätt att bo kvar i den så länge han eller hon vill.

På pappret äger kommunen fortfarande bostadsrätterna, men kan inte vräka dem som bor i lägenheterna även om de inte längre är i behov av att kommunen ordnar boende åt dem. De som bor i bostadsrätterna kan alltså bo kvar livet ut så länge de betalar hyran.

Bostadsrätterna återfinns på alltifrån centrala adresser i Malmö till det utsatta miljonprograms­området Rosengård. Möllevången, Kirseberg och Kulladal är andra platser som kommunen äger lägenheter i.

Samtliga bostadsrätter där de boende har besittningsskydd köptes in 1993 eller tidigare. Pontus Olsson är enhetschef på stadsfastigheter i Malmö stad. Han säger att frågan aktualiserats i och med att värdet på bostadsrätter stigit så pass kraftigt de senaste decennierna.

– Det här avhandlades i början av 90-talet. Då var förutsättningarna helt annorlunda än de är idag, säger han till Nyheter Idag.

– Vi har haft en prisutveckling i Malmö de senaste 20 åren.

Debatten kring bostadsrätter som köps in för skattemedel för att därefter ges till bostadsbehövande har fått ny näring efter asylkrisen för ett par år sedan. Malmö har sedan 2015 köpt in ytterligare 58 bostadsrätter som öronmärkts för främst de nyanlända invandrarna. Sammanlagt har man satsat nästan 50 miljoner kronor på att köpa sådana bostadsrätter.

Många har åsikter om och ser orättvisor i att människor som nyligen kommit till Sverige inte bara får förtur till utan även boende i attraktiva stadsdelar.

– Det kan man naturligtvis ha olika uppfattningar om, säger Pontus Olsson.

– Jag ger mig inte in på det där. Jag är tjänsteman och vilka politiska ställningstaganden, formuleringar och argument man omgärdar det här med, det ankommer inte på mig.

Förtydligande: Malmö stad äger fortfarande de 277 bostadsrätterna men de som bor i dem har i och med besittningsskyddet rätt att bo kvar livet ut.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag