Malmö stad stoppar samarbete med Arabiska bokmässan: ”Antisemitisk litteratur”

Malmö stadshus. Bild: Mrkommun/Wikimedia commons
  • Onsdag 28 okt 2020 2020-10-28
E-post 520

MALMÖ Malmö stad bryter samarbetet med Arabiska bokmässan som pågår i staden. Anledningen är att bokmässan på sin sajt har länkat till antisemitisk litteratur, enligt Malmö stad. Uppdaterat: Statens kulturråd, som beviljat Arabiska bokmässan bidrag, skriver till Nyheter Idag att man nu behöver sätta sig in i frågan.

– Det har kommit till vår kännedom att besökare på bokmässans webb erbjuds köpa antisemitisk litteratur, vilket är helt oacceptabelt. Det går stick i stäv mot allt som vi står för och vi väljer därför att omedelbart avbryta samarbetet, säger kulturdirektör Pernilla Conde Hellman i ett pressmeddelande.

– Det är ju antisemitisk litteratur helt enkelt. Det handlar om en judisk världskonspiration och så vidare. Det är den typen av litteratur och förlaget som har givit ut den är också kända för den typen av litteratur, säger hon till Nyheter Idag.

– Vi har fått kunskap om detta genom judiska församlingen och har haft en dialog med dem och litar också på deras omdöme i den här frågan.

Malmö stad har gett 150 000 kronor i projektstöd till bokmässan i år. Tidigare år ska bokmässan inte ha fått något stöd från Malmö stad. Pernilla Conde Hellman säger att man nu ska se över om man kan återkräva pengarna.

– Vi ska titta på om det är juridiskt möjligt att göra det när man inte har uppfyllt de kriterier som man har lovat så att säga när man söker och tar emot de här pengarna. Jag kan inte svara på hur det kommer att bli men vi har juridisk expertis för att titta på det.

Pernilla Conde Hellman säger att det var på tisdagskvällen som det hela kom till kommunens kännedom. Då ska man också ha haft kontakt med bokmässan.

Kollar ni inte upp sådana här saker innan ni inleder samarbeten?

– Det är svårt för oss att kolla upp ett helt kulturstöd och alla som söker, utan där bygger ju det på en ömsesidig tillit. Men så fort vi får en indikation på att det här förtroendet har brutits så att säga så agerar vi kraftfullt och snabbt på det.

I pressmeddelandet säger kulturdirektören att Malmö stad ”ställer in planerade samarrangemang med Arabiska bokmässan och hoppas att andra bidragsgivare såsom Statens Kulturråd gör detsamma”.

Uppdatering: Lotta Brilioth Biörnstad, enhetschef litteratur och bibliotek vid Statens kulturråd, skriver till Nyheter Idag att: ”Vi måste sätta oss in i frågan”.

”Vi har gett ett stöd på 150 000 kronor i stöd till arrangören av den arabiska bokmässan. Deras ansökan beskrev en verksamhet som uppfyllde kriterierna för stöd”, skriver Biörnstad och fortsätter:

”Vi ser i medierna att Malmö Stad anser att vi omedelbart bör bryta samarbetet med arabiska bokmässan. Kultturrådet har inget samarbete. Däremot så ska vi utreda frågan noga avseende det beviljade bidraget. Medieuppgifterna ger oss anledning att se närmare på om bokmässans arrangör på något sätt brutit mot förutsättningarna för stödet eller mot svensk lag. Vi ska kontakta arrangören för att få deras syn på anklagelserna att de marknadsfört antisemitisk litteratur.”

Esaat Estabrak, samordnare för bokmässan, säger till Kvällsposten att hon inte vet vad det är för antisemitisk litteratur som Malmö stad syftar på.

Läs även: Malmö miljonsatsar – mot afrofobi och islamofobi

Läs även: DEBATT: Därför anmäler vi Malmö kommun till Lyxfällan

Bli prenumerant

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag