Malmökriminella dömdes för mordförsök i Spanien – kan komma undan med en tredjedel av straffet i Sverige

Bild: Bybbisch94/Christian Gebhardt/CC BY-SA 4.0,
  • Söndag 8 maj 2022 2022-05-08
E-post

Tre gängkriminella från Malmö dömdes nyligen till 34 års fängelse var för att ha försökt spränga en familj i Málaga i Spanien. Men om männen får avtjäna sina straff i Sverige kan de bli av med nästan två tredjedelar av sin fängelsetid och enbart avtjäna 12 av de 34 år de dömts till.

Tre gängkriminella från Malmö, som ingår i den grupp som i Spanien kallas för Los Suecos, har av en domstol i Málaga i Spanien nyligen dömts till 34 års fängelse var för mordförsök på en familj. De ska dessutom betala ett skadestånd på 2,5 miljoner till familjen.

Läs även: Spansk polis: ”Svenskarna” det våldsammaste gäng vi sett

Männen döms för att ha placerat ut sprängmedel vid familjens villa, som exploderade och förstörde hela undervåningen. Familjen överlevde tack vare att de gått upp till övervåningen för att lägga sig medan deras tre hundar dödades, enligt den spanska domen som SVT Nyheter Skåne har tagit del av.

Motivet tros vara en narkotikaskuld som männen skulle driva in och några dagar efter sprängdådet lämnade männen Spanien, men greps knappt två månader senare av svensk polis och utlämnades till Spanien.

– De här männen har varit aktuella i flera utredningar kring dödligt våld i Malmö. Det är en stor framgång att de, för brott begångna i Spanien, inte längre kan driva på våldsspiralen i vår stad, sa Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö, i ett pressmeddelande efter domen.

Men risken finns att männen kan återgå till det kriminella livet tidigare än det spanska rättsväsendet tänkt sig. Om männen förflyttas till Sverige för att avtjäna straffet här – vilket de har rätt att ansöka om enligt EU-regler – kommer deras straff nästan halveras. Detta eftersom det längsta tidsbestämda straffet i Sverige är 18 års fängelse.

Men flyttrabatten kan bli saftigare än så. I Sverige är det nämligen praxis att fängelsedömda friges efter att han avtjänat två tredjedelar av sitt straff. Det skulle innebära att männen friges efter bara tolv års fängelse – nästan en tredjedel av det straff de dömdes till i Spanien.

– Om man flyttas till Sverige så avtjänar man sitt straff enligt svenska regler, säger Rikke Nielsen, expert på Kriminalvården, till SVT.

Huruvida de tre männen kommer ansöka om att få avtjäna sina straff i Sverige är i nuläget oklart.

Läs även: Trio gruppvåldtog 17-årig flicka – får straffrabatt för låg ålder

Läs även: Polisen: Slopa mängdrabatt och straffrabatt för unga

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag