Mamma i Hjällbo: ”Utvisa min son”

Hjällbo Centrum, genrebild. Bild: Bulver/CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 1 jun 2021 2021-06-01
E-post 687

GÖTEBORG En mor till en ung man i den våldsdrabbade stadsdelen Hjällbo i Göteborg uppmanar nu svenska myndigheter att utvisa hennes egen son för att komma till rätta med våldet i området, som drabbats av upplopp, skottlossning, mord och ett lynchningsförsök under helgen.

– Det enda som hjälper är att utvisa någon i det kriminella nätverket. Då skulle de andra bli rädda. Då skulle det bli förändring. Det är jag säker på, säger kvinnan till Aftonbladet och fortsätter:

– Då blir de skrämda och börjar sköta sig. De har använt friheten på fel sätt. I deras hemländer kan de inte göra som de vill.

Läs även: Uppgift: Polisen skyddade misstänkt mördare från lynchmobb – avlossade varningsskott

Kvinnan misstänker att hennes egen son har blivit indragen i kriminaliteten i området, och uppmanar svenska myndigheter att utvisa honom.

– Ni kan utvisa min son. Jag är den förste som skriver på pappret i domstolen, säger kvinnan till Aftonbladet.

Polisen i Göteborg har tidigare gått ut med uppgifter att den pågående konflikten Hjällbo står mellan två kriminella närverk. Detta motsägs emellertid av Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef för Nordost, som säger till Svenska Dagbladet att den ena parten i konflikten ”absolut inte” är ett kriminellt nätverk.

– Det är absolut inte frågan om ett känt kriminellt nätverkden person som blir mördad är en näringsidkare. Det är det som vi är förvånade över, att den här konflikten mellan konstellationerna har trappats upp så pass, för som vi ser det handlar det inte som två stycken kriminella grupperingar, säger Merlander till SvD.

Aktivisten och debattören Nabila Abdul Fattah skriver på Twitter att ”polisen ljuger” om att den ena parten i konflikten är ett kriminellt nätverk. Abdul Fattah uppger att en av de skjutna personerna är hennes egen farbror, som inte ingår i något kriminellt nätverk.

En person som uppger sig bo i området bekräftar att den ena parten i konflikten inte betraktas som ett kriminellt nätverk, utan är ett stort arabiskt familjenätverk som idkat legal handel med orientaliska grossistvaror i området en längre tid.

I Göteborgs-Tidningen beskrivs den ena parten i konflikten som ett ”inflytelserikt släktnätverk”, det vill säga en klan. Mot dem står den omskrivna Ali Khan-klanen, och konflikten ska ha börjat med att Ali Khan-medlemmar misshandlades efter ett bråk på fredagen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska ett flertal personer med anknytning till konflikten vara på väg från Tyskland till Hjällbo. I går ska flera fordon ha stoppats i Skåne, och under gårdagskvällen anlände personer till Göteborg via Landvetter.

Göteborgs-Posten uppger att deras reportrar på plats i Hjällbo på söndagen hindrades i sin yrkesutövning genom hot.

”När vår reporter och fotograf försökte ta sig fram till yttre befäl på platsen stoppades de av en grupp individer, vissa av personerna var maskerade och aggressiva. Deras budskap var tydligt: Här kommer ni inte förbi” skriver GP:s Chefredaktör Christofer Ahlqvist.

Reportrar utan gränser uppmanar polisen att utreda hoten och ge journalister som arbetar i Hjällbo skydd.

Läs även: Upplopp i Göteborg – 32 personer omhändertogs

Läs även: Gängkrig bakom kriminella gängets vägspärrar i Göteborg – klan krävde bot på 10 miljoner

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag