Man döms till fängelse för planer på att mörda Lars Vilks

Konstnären Lars Vilks. Foto: Björn Bergman / photo2be.com
  • Tisdag 24 jul 2018 2018-07-24
E-post 297

USA En 53-årig irländsk-algerier döms i USA till 15 års fängelse för att ha stått bakom en mordkomplott mot den svenske konstnären Lars Vilks.

TT rapporterar att den dömde heter Ali Charaf Damache och har medborgarskap i både Irland och Algeriet. Han har utelämnats till USA där han nu har nått en överenskommelse med åklagare som innebär att han erkänner gärningen. Efter avtjänat fängelsestraff ska han utvisas till något av de två länder där han är medborgare.

Damache har rekryterat flera personer från USA för att komma till Europa och utföra islamistiska terrordåd. En av dessa heter Colleen LaRose men kallas ”Jihad Jane”, och hon sitter redan fängslad för att ha åkt till Europa med syftet att döda Lars Vilks.

”Jihad Jane” och flera andra samlades 2009 hos Damache i Irland och planerade dådet mot konstnären Vilks, som lever under konstant polisskydd sedan han ritade en teckning av profeten Muhammed. ”Jihad Jane” fick dock kalla fötter och tog kontakt med polisen. Detta ledde till att hon själv dömdes till tio års fängelse och att kumpanen Damache nu också har dömts.

Läs även: Sofie Löwenmarks nya projekt Stiftelsen Doku: Ett Expo för den jihadistiska miljön

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag