Man frias från barnvåldtäkt – domstol vet inte vad ”snippa” betyder

Foto: Patrik Svedberg
  • Söndag 26 feb 2023 2023-02-26
E-post 0

Förra hösten blev en man i 50-årsåldern dömd till tre års fängelse av tingsrätten för två fall av våldtäkt mot barn. Men domen överklagades och i hovrätten frias mannen. Detta eftersom domstolen inte kunde avgöra vad ordet ”snippa” betyder.

Det var Aftonbladets kolumnist Oisín Cantwell som var först med att rapportera om den friande domen.

Den utsatta flickan var vid tillfället för övergreppet tio år gammal och tingsrätten bedömde hennes berättelse som trovärdig.

Läs även: Mamma dräpte pedofil – hyllas av sina söner: ”Hatten av”

Hovrätten delade i stora delar tingsrättens bedömning. Men det var ett litet ord som de fastnade vid – ”snippa”.

I förhör använder sig flickan av ordet och trots att hon säger att mannen med sitt finger ”kom in i snippan” och det var ”typ långt inne” gör hovrätten gällande att ordet bör definieras utifrån Svensk ordbok.

Där står det att ”snippa” avser den yttre delen av en kvinnas kön, och därför inte kan anses likställt med vagina eller slida.

Av den anledningen menar hovrätten att bevisningen inte räcker till för att övergreppet ska definieras som våldtäkt. Bara en av de fem juristdomarna ville fälla.

”Används av majoriteten av små flickor”

Hovrätten får nu hård kritik efter den friande domen.

”Flickan har inte närmare förklarat innebörden för farbröderna som dömer, men så har inte heller i regel tioåringar hunnit doktorera i ords språkhistoriska ursprung, utveckling och nutida betydelse”, skriver Cantwell raljant om hovrättens bedömning.

Advokaten Elisabeth Massi Fritz, känd som brottsofferadvokat för målsägande i sexualbrottsmål, sågar också hovrätten och kräver att den överklagas till Högsta domstolen.

– Ordet snippa används av majoriteten av små flickor använder för att beskriva sitt könsorgan. I detta fall har flickan både beskrivit och sagt att fingret varit inne i snippan. Även långt in i snippan. Detta kan inte missförstås, säger hon till Expressen.

Läs även: 15-årig barnvåldtäktsman döms till rättspsykiatrisk vård

Läs även: Polisen vägrar lämna signalement på misstänkt pedofil

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag