Man gripen för att ha knivskurit amerikansk hjälte som stoppade terrormassaker i Europa

  • Torsdag 5 Nov 2015 2015-11-05
E-post 58

KALIFORNIEN Amerikansk polis grep igår en 28-årig man misstänkt för mordförsök efter att ha knivskurit den 23-årige sergeanten Spencer Stone. Stone belönades i augusti i år med hederslegionen, Frankrikes främsta orden, efter att ha avvärjt ett terrordåd ombord på ett franskt tåg.

Knivskärningen ägde rum den 8 oktober utanför en nattklubb i Kaliforniens huvudstad Sacramento. Stone hade varit ute och festat och nyligen blivit hyllad på klubben för sin insats tidigare i år då han brottade ned och avväpnade en islamistisk terrorist ombord på ett franskt snabbtåg.

Utanför klubben uppstod bråk. Enligt uppgift slogs Stone mot ett gäng som antastade en kvinna och gryniga övervakningsbilder visar hur han tar sig an och slåss mot ett halvt dussin olika män.

Stadens polischef Sam Somers Jr. ville under en presskonferens igår inte kommentera den uppgiften men sade om Stone att ”om han känner att något är olämpligt eller fel så ingriper han, låt oss nöja oss med det”, rapporterar AP.

Vid bråket knivskars Stone allvarligt och polisen trodde till en början att han inte skulle överleva. Läkarna tvingades bryta upp Stones bröstkorg för att reparera skador på hans hjärta, lever och en kollapsad lunga. Enligt Stones mamma Joyce Eskel knivhöggs hennes son fyra gånger.

– Han har väldig väldig tur som är vid liv, kommenterade hon.

Knivskärningen rubriceras som mordförsök och igår kom ett genombrott i utredningen när polisen efter ett tips lyckades gripa gärningsmannen, 28-årige James Tran, som bor utanför Sacramento. Imorgon kommer han att begäras häktad misstänkt för mordförsök.

Det finns inga misstankar om att förra månadens mordförsök på Stone har några kopplingar till augusti månads avvärjda terrordåd, Tran uppges heller inte ha vetat vem det var han knivhögg.

Vid det avvärjda terrordådet den 21 augusti brottade Spencer Stone, tillsammans med flera andra män, ned terroristen Ayoub El Khazzani ombord på ett snabbtåg mellan Amsterdam och Paris. El Khazzani hade beväpnad med bland annat en automatkarbin, en pistol och en kniv tänkt utföra en terrormassaker ombord på tåget.

För sitt hjältemod belönades Stone och flera andra män med hederslegionen, Frankrikes högsta orden, av den franske presidenten François Hollande. Två franska medborgare ombord på tåget adlades dessutom med samma titel för sin insats.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag