Man tjänade över en miljon på att dödshota rumäner in i tiggeri

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 12 feb 2018 2018-02-12
E-post 670

UPPSALA En rumänsk man i 35 års-åldern lurade med 8 landsmän till Sverige under 2014 för att tigga. 35-åringen tjänade in över en miljon på att dagligen konfiskera de pengar som tiggarna hade fått ihop.

En 35-årig man från Rumänien ska ha tvingat minst 8 personer till att tigga emot sin vilja utanför butiker i Uppsala. Den 35-åriga mannen är sen tidigare dömd för mord och ska ha tjänat ihop över en miljon på tiggarna, uppger Uppsala Nya Tidning.

Händelserna framgår av en dom utfärdad av en domstol i Bacau i Rumänien i maj 2017. I domen fälls den 35-åriga rumänska mannen till 12 års fängelse för människohandel. Målsägande är de 8 män som tvingats till att tigga i Uppsala i 9 månader.

Under december 2013 tackade de rumänska männen ja till ett erbjudande om att få komma till Sverige och jobba inom jordbruk och byggbranschen. Männen utlovades en månadslön på 16 000 svenska kronor i månaden samt bra boendeförhållande.

När de däremot kom till Sverige januari 2014 släpptes männen av i en liten stuga utan kök och badrum i en skog någon mil utanför Uppsala. Männen fick förklarat för sig att här skulle de bo och att de skulle placeras ut på olika platser i Uppsala för att tigga.

När männen klagade och försökte fly gjorde den 35-åriga mannen det tydligt för dem att om de skulle försöka ta sig därifrån skulle han personligen mörda och begrava dem. Han visade dem att han hade en pistol, ett svärd och en yxa.

De 8 männen berättar om hur de lämnades utanför mataffärer varje morgon och tvingades tigga 13 timmar om dagen utan vare sig mat eller vatten. Varje kväll tog den 35-åriga mannen ifrån personerna pengarna de hade tigit ihop. Utifrån samtliga målsägandes uppgifter beräknar domstolen att 35-åringen beslagtagit totalt 1 128 000 kronor från tiggarna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag