Man tog Ferrari till socialkontoret – nu tar Södertälje krafttag mot bidragsfusk

Bild: Nrbelex/Wikimedia Commons
  • Måndag 13 maj 2019 2019-05-13
E-post 5687

SÖDERTÄLJE Utbetalningarna av försörjningsstöd i Södertälje kommun har minskat med en miljon kronor i månaden sedan våren 2018, enligt Anna Flink, chef för försörjningsstöd i Södertälje kommun. Detta efter att man anställt två handläggare för att utreda misstänkt bidragsfusk, rapporterar Hem & Hyra.

– Tidigare betalade vi oftast bara ut pengarna men nu utreder vi om de har rätt till bidrag och ställer fler frågor. Misstänker vi fusk berättar vi det. Det har lett till att många som söker bidrag drar tillbaka sina ansökningar, säger Flink till Hem & Hyra.

Anna Flink började jobba på kontoret 2016 och frågade sig varför kommunen betalade ut så stora summor i försörjningsstöd, totalt 200 miljoner under 2018. Ett frågetecken var varför singlar var överrepresenterade hos socialtjänsten.

När man började undersöka saken närmare visade det sig att bedrägeri låg bakom: familjer fejkade skilsmässa för att få extra bidrag.

– Sedan bor kvinnan kvar och får försörjningsstöd, bostadsbidrag och kanske underhåll för barnen. Mannen får en ny lägenhet som hyrs ut i andrahand medan mannen fortsätter bo ihop med kvinnan och barnen, berättar Anna Flink.

Läs även: Nyanländ familj bor för en halv miljon per år – fantasihyror för boende åt hemlösa i Malmö

Två så kallade Fut-handläggare anställdes under våren 2018 och har gått igenom hundratals misstänkta fall av bidragsfusk.

Två av de grövsta bidragsfuskarna misstänks vara två kvinnor som nyligen polisanmäldes. Genom skenboenden och iscensatta skilsmässor misstänks kvinnorna har lurat till sig över 700 000 kronor var.

I ett fall som Flink berättar om kom en man till socialkontoret för att söka försörjningsstöd – i en Ferrari. Vid kontroll visade det sig att mannen inte ägde bilen men hade tillgång den. Bilen ägdes sannolikt av en så kallad ”bilmålvakt” som registrerar bilar på sig själv mot ersättning.

– Vi ser det då och då när vi ställer frågor till de som söker försörjningsstöd. De kör bilar men äger ingenting, säger Flink.

I dagsläget pågår 31 utredningar om bidragsfusk, men Flink förklarar att mörkertalet är stort.

– Det är ganska vanligt att personer drar tillbaka sin ansökan om ekonomiskt bistånd när vi berättar att vi misstänker fusk eller om vi säger att vi behöver mer eller annat underlag för att fatta beslut, säger Flink.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag