Man utgav sig för att vara väktare – lurade till sig 90-årings bil: ”Skönt att åka fast”

Bild från polisens förundersökning.
  • Måndag 25 jun 2018 2018-06-25
E-post 871

MALMÖ En man i 30-årsåldern åtalas i Malmö tingsrätt för att ha stulit en bil av en man som bor på ålderdomshem. Han har erkänt brottet och tyckte att det var ”skönt” att åka fast.

Det var den 9 juni i år som mannen enligt åtalet kom hem till en man som bor på ålderdomshem och är i 90-årsåldern. Den åtalade utgav sig för att vara från ett vaktbolag och sade på bruten svenska, enligt målsägande, att larmet på den äldre mannens bil hade gått, och att han behövde nycklarna till den.

Mannen fick då nycklarna och kunde köra iväg med personbilen. Han lyckades också få med sig målsägandes keps, guldklocka och mobiltelefon. Senare körde han i hög fart av vägen ut i en hage, och det var där som polisen hittade honom.

Har begått fler brott

Nu åtalas mannen för grov stöld och tillgrepp av fortskaffningsmedel. Brottet bör enligt åklagaren bedömas som grovt, bland annat för att den åtalade utnyttjade den äldre mannens situation och ålder. I förhör erkänner han att han är skyldig till anklagelserna, och menar att han var drogpåverkad när brottet begicks.

Den åtalade ”tyckte att det var skönt att åka fast så han kan få ett slut på eländet med missbruket”, som det står i polisens förundersökning.

Mannen, som blev svensk medborgare 2017, har sedan tidigare ett digert brottsregister som bland annat inkluderar misshandel, stöld och rån.

Läs även: Illegala invandrare får vård för miljoner – kostnaderna har fördubblats

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag