”Mannen på gatan” i SVT-inslag var Aeroflot-chef

Faksimil SVT
  • Söndag 13 mar 2022 2022-03-13
E-post 1093

Stockholms stad överväger att byta namn på Gjörwellsgatan, där ryska ambassaden ligger, till ett namn med koppling till Ukraina, något flera städer tidigare gjort. Men när SVT gjorde ett inslag om förslaget visade det sig att en av de förbipasserande som intervjuades är försäljningschef för Aeroflot där ryska staten är majoritetsägare, något SVT inte redogjorde för i inslaget.

–  Jag bara tycker det är fjantigt. Reta upp människor… varför inte istället prata med varandra, försöka förstå varandra och komma till lösningar. Det tycker jag bättre om, säger Aeroflots regionala försäljningschef Johan Magnus Eriksson i inslaget.

– Jag tänker på alla dom stackars människor som dött i Donbass de senaste åtta åren som ingen brytt sig om i västmedia, fortsätter Eriksson med syftning på kriget i östra Ukraina, där separatister med stöd av Ryssland har utropat ”folkrepublikerna” Donetsk och Lugansk.

Kriget i Donbass har angetts som en krigsorsak av Vladimir Putin, som erkände Donetsk och Lugansk som självständiga dagarna innan Ryssland invaderade Ukraina.

Läs även: V-politiker blev ”mannen på gatan” i SVT:s nyhetssändning

Att Eriksson är försäljningschef på Aeroflot uppmärksammades först av twitterkontot Granskning av Public Service.

Det har även uppmärksammats av Susanna Silfverskiöld, som arbetar som copywritet hos Moderaterna, och journalisten Emanuel Karlsten.

I en kommentar på SVT Nyheter Stockholms Facebooksida kommenterar Geronimo Åkerlund, som är ansvarig utgivare för SVT Stockholm, inslaget.

”Vi intervjuade en handfull förbipasserande på Gjörwellsgatan om ett eventuellt namnbyte på gatan till stöd för Ukraina. Vi har i efterhand upplysts om att en av dem ska vara anställd av ett statligt ryskt bolag. Många är upprörda över att han får uttala sig i denna fråga (han är kritisk). Det skulle dock kännas fel att censurera åsikter baserat på spekulation om vad det kan finnas för bakomliggande orsaker till att folk tycker som dom gör, vi har yttrandefrihet, och ja – även dessa åsikter finns bland allmänheten” skriver Åkerlund.

Läs även: Vänsterprofil intervjuades i SVT som ”Mannen på gatan”

Läs även: SVT-reporter utreds efter Paludan-demonstration

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag