Margot Wallström i blåsväder – gör en Bush om Ungern: ”Bring it on”

Margot Wallström. Foto: Wikimedia Commons
  • Torsdag 30 aug 2018 2018-08-30
E-post 435

BUDAPEST Efter att Margot Wallström utmanat landets ledare på Twitter med ordvalet ”Bring it on” kallar Ungerns utrikesminister till sig Sveriges ambassadör för ett möte. Men Wallström är inte först med det tuffa ordvalet. Redan 2003 använde USA:s president George W Bush samma ordval – och ångrade sig efteråt.

Utrikesminister Margot Wallström har hamnat i ett nytt diplomatiskt blåsväder efter att hon utmanat två europeiska ledare på Twitter. Wallström skriver att hon läst att Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Italiens inrikesminister Matteo Salvini ska ha bildat en allians mot ”demokrater och vänstern”, och utmanar dem därför med ett ”bring it on”, ett uttryck som närmast kan översättas med svenskans ”kom igen då”.

 

Ungerns utrikesminister kallar till sig ambassadör

Nu har Ungerns regering reagerat på Wallströms tweet, som man menar bygger på en lögn. Enligt Reuters har Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó kallat till sig Sveriges ambassadör i Ungern för att få en förklaring på Wallströms twittrande – men också migrationsminister Heléne Fritzons (S) tidigare uttalanden om Ungerns flyktingpolitik.

Det är inte första gången Margot Wallström hamnat i blåsväder för sina uttalanden. 2015 kallade Israel Sveriges ambassadör till ett krismöte för ett uttalande i en intervju med SVT, där Wallström kopplade ihop terrordåden i Paris med konflikten mellan Israel och Palestina.

George W Bush ångrade sitt ordval

Men Margot Wallström är inte heller den första höga politikern som fått kritik för att ha utmanat sina motståndare med ett ”bring it on”. År 2003 fick USA:s dåvarande president George W Bush mycket hård kritik när han använde det uttrycket mot de rebeller som just inlett sitt uppror mot den amerikanska armén i Irak.

Den gången ansåg bland annat New York Times att presidenten uttryckt sig illa, och nästan låtit som om han retade de rebeller som angrep amerikanska styrkor. I en intervju med CBS News år 2006 tog presidenten upp just ordvalet ”bring it on” som ett exempel på vad han ångrat under sitt presidentskap.

– Kanske hade jag kunnat vara mer försiktig med språket, sade presidenten.

– Ibland försöker jag förklara mig själv med enkla begrepp. Och ibland är begreppen för enkla, tillade presidenten.

Läs även: Margot Wallström på åttondeplats – Wiesenthals antisemitlista för 2016 är här

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag