Margot Wallström på åttondeplats – Wiesenthals antisemitlista för 2016 är här

Wallström listas på en åttondeplats på antisemitlistan. Foto: Wikimedia Commons samt faksimil Simon Wiesenthal Center
  • Tisdag 27 dec 2016 2016-12-27
E-post 2842

VÄRLDEN Vad har utrikesminister Margot Wallström gemensamt med nazisten Richard Spencer? De är bägge med på Simon Wiesenthals lista över ”topp tio mest antisemitiska / anti-israeliska incidenter”. Wallström noteras på en åttondeplats på listan med anledning av att hon visat indirekt stöd för terrorister.

Under 2016 har flera terrorister gått till attack mot israeler med kniv. När israelisk polis svarat på attackerna och skjutit ihjäl terrorister har utrikesminister Margot Wallström kallat detta för ”utomrättsliga avrättningar”. Citaten kom att skapa stor kritikstorm från Israel mot Sverige och inte minst mot Wallström själv.

Relationerna mellan Israel och Sverige har sedan tidigare varit ansträngda, inte minst efter att Sverige erkände Palestina som stat. Vidare har även ett annat uttalande från Wallström väckt stark kritik när hon menade att islamistisk radikalisering beror på konflikten mellan Israel och Palestina.

Nu uppmärksammas Wallström av Simon Wiesenthalcenter, en internationellt erkänd organisation som uppmärksammar bland annat antisemitism. På år 2016 års lista över ”topp tio mest antisemitiska / anti-israeliska incidenter” placeras Wallström på en åttondeplats. I motiveringen konstateras att Wallström ”bekymrar sig för terroristerna – inte deras offer”.

Läs också: Här är hela antisemitlistan

Bara några placeringar över Wallström listas  den amerikanska nazisten Richard Spencer från National Policy Institute.

Listan toppas av en mer diplomatisk karaktär där USAs agerande i Förenta Nationerna och president Barack Obama i synnerhet möter kritik för en resolution som röstades igenom till nackdel för Israel, bland annat till följd av att USA avstod från att rösta.

Sverige uppmärksammades nyligen av Simon Wiesenthalcentret efter att Dagens Nyheter publicerat en antisemitisk teckning. Tidningens chefredaktör Peter Wolodarski menade, trots internationell kritik, att teckningen inte var antisemitisk.

PLUS: Ta del av hela antisemitlistan här

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag