Marockanska medborgare dömda för mordbrand – utvisas inte

Bild: Polisen
  • Tisdag 18 aug 2020 2020-08-18
E-post 13761

Två marockanska medborgare dömdes till flera års fängelse för mordbrand efter att ha tänt eld på en restaurang i bottenplan på ett bostadshus. Men ingen av dem döms till utvisning trots åklagarens yrkande. Den enda mannen har dessutom tidigare dömts för en granatattack mot en annan restaurang.

Den marockanska medborgaren Aissa Lyousri, 23, döms av Skaraborgs tingsrätt till fyra och ett halvt års fängelse för en mordbrand som riktade sig mot en grillrestaurang i Mariestad. Lyousri har tidigare dömts för en granatattack mot en restaurang i Göteborg.

Läs även: Döms för våldtäkt på gråtande 15-åring – utvisas inte

Trots att åklagare Jacob Tunborg yrkat på utvisning av Lyousri väljer domstolen att låta honom stanna kvar i landet efter att han avtjänat sitt fängelsestraff, rapporterar Fria Tider. 

”Vid en samlad bedömning finner tingsrätten att det, trots den allvarliga och upprepade brottsligheten, inte föreligger synnerliga skäl att utvisa Aissa Lyousri och åklagarens utvisningsyrkande ska därför lämnas utan bifall”, skriver tingsrätten i sin dom.

Skälet är att Aissa Lyousri bott i Sverige en längre tid, och har två barn med en kvinna i landet. Även en 28-årig marockansk medborgare, som döms till fyra års fängelse för mordbranden, får stanna kvar i landet efter avtjänat straff.

Läs även: Hundratals utvisningsdömda brottslingar blir kvar i Sverige

28-åringen kom till Sverige som anhöriginvandrare 2016, har fru och barn i landet och har förutom mordbranden inte dömts för någon allvarlig brottslighet i Sverige.

Den grillrestaurang som männen satte eld på låg i bottenplan på ett bostadshus. Inga människor kom till skada vid attentatet, men en  85-årig kvinna fick hjälp av räddningstjänsten att sätta sig i säkerhet och en rökskadad katt fick avlivas.

Även grillrestaurangens ägare döms till fyra års fängelse för anstiftan till mordbranden, som man misstänker var ett försök till försäkringsbedrägeri.

Restaurangägaren är 47 år gammal och kom till Sverige från Irak år 2007. Han blev svensk medborgare år 2013 och kan därför inte utvisas.

– Jag har inte tagit ställning till om jag ska överklaga domen än, säger åklagare Jacob Tunborg till Fria Tider.

Läs även: Försökte rycka åt sig spädbarn – hade redan dömts till utvisning fyra gånger om

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag