Mathiasson: Botade Putin oss från Covid?

Bild: Privat/Hossein/CC BY-SA 4.0,
  • Tisdag 8 mar 2022 2022-03-08
E-post 552

Svenskarna tycks bara kunna hålla en fråga i huvudet. Men detsamma gäller inte eliten. Bortanför krigsrubrikerna pågår ett arbete för att flytta avgörande makt från riksdagen, varnar Nyheter Idags krönikör Robert Mathiasson.

Någon lustigkurre på Twitter skrev att Putin borde tilldelas nobelpriset i medicin. Genom att invadera Ukraina botades nämligen hela världen från det coronavirus som plågat mänskligheten i två år.

I två år har stora delar av världen upplevt åtgärder som vi för bara några år sedan skulle ha ansett otänkbara. Nedstängningar av hela samhällen, inlåsning av medborgare, tvångsvaccinering, läger för att isolera de sjuka och brutal repression mot dissidenter och de som har vågat protestera.

Läs även: Mathiasson: Jag hade fel om Ryssland

En närmast panisk rädsla har underblåsts av media. Först rapporterades dagligen om antalet döda. När denna siffra sjönk övergick media till att rapportera antalet sjuka. När även denna siffra inte längre var skrämmande nog övergick media till att rapportera antalet smittade.

Man skulle kunna tycka att det vore läge för en ordentlig debatt i samhället om vad det är vi egentligen har varit med om.

Nu när rädslans flyktmekanismer inför viruset har släppt och förnuftet återtagit sin plats i hjärnans förarsäte. Nu när vi kan få fram konkreta fakta om vad de olika ländernas hantering gjort för nytta, när vi kan se vilken nytta vacciner har gjort och även vilken skada de gjort.

Man skulle till exempel kunna hoppas att media lika nitiskt som de skrev om alla som blev smittade, sjuka eller dog av viruset nu även skulle följa upp med att skildra alla de biverkningar och det lidande som massvaccineringen kan ha orsakat.*

Men icke.

Putins invasion av Ukraina har inte bara dödat viruset, utan lika mycket dödat en sådan välbehövlig självkritik och diskussion. Vi tycks bara vara förmögna att hålla en tanke i huvudet åt gången.

Samma politiker, journalister och tycka-rätt-typer som för bara en och en halv månad sedan fördömde den stora demonstrationen mot covidrestriktioner som samlade uppåt 15 000 på Sergels Torg i Stockholm – den var ett osolidariskt superspridar-event – står nu själva och demonstrerar för Ukraina.

Att försvara demokrati i Ukraina är uppenbarligen okej, men att försvara demokrati i Sverige är inte okej.

Läs även: Mathiasson: Ska staten ha rätt att låsa in sin befolkning?

Men att diskussionen om covidpolitiken dött ute i samhället, betyder inte att den dött i maktens korridorer. Här råder knappast någon självkritisk diskussion, som försöker att seriöst värdera det som gjorts. Här är slutsatsen av allt som hänt de gångna två åren att demokratin är ett problem.

För tre månader sedan, i december 2021, meddelade Världshälsoorganisationen att denna överstatliga organisation stod inför att ta ett historiskt steg. Det ligger ett konkret förslag på bordet att flytta politisk makt från folkvalda parlament runt om i världens länder till WHO:s icke-folkvalda styrelse.

Om beslutet går igen kommer WHO:s beslut att stå över de enskilda ländernas lagar och parlament. Det är därmed WHO:s styrelse som bestämmer vad som ska göras, när samma WHO har beslutat att det råder pandemi i världen, utifrån en pandemidefinition som sedan 2009 ändrats så att det inte längre krävs höga dödssiffror för att klassas som pandemi.

WHO kommer med andra ord att bli en global pandemiregering som åsidosätter demokratiska institutioner och beslut. En minst sagt radikal och dramatisk åtgärd, som man kan tycka borde diskuteras ingående och ordentligt på ledarsidor och i partiledardebatter inför valet om sex månader.

Men politikerklassen tiger som muren. Och ledarskribenter och tyckokrater är lika tigande. Planen från WHO är att den nya ordningen ska ratificeras redan i maj, alltså om två månader. Den svenska politikerklassen ska alltså ge bort centrala delar av folkets makt till en global institution några månader innan valet.

Nej, nu är jag orättvis. Politikerna, journalisterna och alla de andra rätt-tyckande människorna har ju fullt upp med att försvara Ukrainas demokrati och suveränitet, de har väl helt enkelt inte tid att försvara demokratin här på hemmaplan?

PS. Ett filmtips: I helgen som gick hade den svenska filmen ”Makthavarna du aldrig valde” premiär. Den handlar om precis denna attack mot demokrati och länders suveränitet. Gör som tiotusentals människor redan har gjort och kolla på den på Youtube.

En garanterad rysare. DS.

*I en tidigare version av texten hänvisades till ett citat från en Pfizerchef om vaccinernas effektivitet. Detta citat var taget ur sitt sammanhang och användes felaktigt. Jag ber om ursäkt för detta och är tacksam för att läsare hörde av sig och påtalade denna felaktighet.

Läs även: Mathiasson: Konspirationen bakom covid avslöjad

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag