Mathiasson: Välfärdsprofitören Sandro Scocco och hans korrupta vänner

BB-ockupanter på Sollefteå sjukhus. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 17 jul 2021 2021-07-17
E-post 1162

Problemet är inte vinster i välfärden, problemet är slöseriet med folkets skattepengar, menar Nyheter Idags krönikör Robert Mathiasson. Idag bjuder Mathiasson på en inblick i korruptionens Sverige, som inbegriper Vänsterpartiets chefsekonom Sandro Scocco. Det hela tar sin början i BB-ockupationens Sollefteå.

För några år sedan besökte jag BB-ockupanterna i Sollefteå. Sällan har jag mött så beslutsamma, stolta och imponerande människor. Det började 2017 efter politikernas beslut att lägga ner förlossningsavdelningen på Sollefteå sjukhus. Ortsbefolkningen vägrade acceptera beslutet, de tog saken i egna händer och ockuperade helt enkelt entrén till sitt sjukhus.

Läs även: Mathiasson: Tack gode gud för att vi har Stefan Löfven

Från politiskt håll motiverades nedläggningen med att det skulle spara 15 miljoner kronor per år. Som av en slump råkar det vara samma summa pengar som försvunnit ur landstingets kassa för att istället hamna i fickan på en enda person, den före detta LO-utredaren och S-märkte ämbetsmannen Anders L Johansson.

Historien om Johanssons parasiterande på region Västernorrlands kassa började på den socialdemokratiska kursgården Bommersvik 2009. Innan dess hade Johansson hoppat runt mellan välbetalda generaldirektörsjobb i staten – Arbetslivsinstitutet 1995-1999, Arbetsmarknadsverket 1999-2005, Statskontoret 2005-2007 och regeringskansliet 2007-2009.

Men på Bommersvik mötte Johansson Västernorrlands dåvarande landstingsråd Elisabet Strömqvist. Mötet slutade med att Johansson fick ett konsultuppdrag med ett arvode på över 21000 kronor om dagen.

Anders L Johansson fick därefter jobbet som landstingsdirektör, med en lön på 140 000 kronor i månaden. Under Johanssons dryga fem år i Västernorrland kostade han skattebetalarna 15 miljoner kronor, vilket som sagt är samma summa som politikerna ansåg nödvändigt att spara in genom att lägga ner BB i Sollefteå.

Men historien tar inte slut här. Under Johanssons direktörskap skrevs nämligen det hemliga avtal som blivit känt som Thelinaffären. Det rör sig om en viss Lena Thelin som tillsattes av Johansson som HR-direktör. Det visade sig dock att hon saknade både utbildning och kompetens för jobbet och hon tvingades därför sluta sin tjänst.

Men det där med kompetens är inte så viktigt när man väl har kommit upp sig i byråkratkarriären, som Dan Eliasson ju är ett levande bevis på. Så Lena Thelin kunde gå vidare och bli HR-chef på Strängnäs kommun. Och genom ett hemligt avtal garanterades Thelin i två och ett halvt år full lön – 68 000 kronor i månaden – från Västernorrland trots det nya jobbet. Det är detta som kallats Thelinaffären.

Läs även: Mathiasson: Mikael Damberg är ett hot mot demokratin

Efter att affären kommit upp i ljuset blev politikerna tvungna att agera. Politiker till skillnad från byråkrater måste tänka på att de i alla fall vart fjärde år måste vädja om folkets röstsedlar för att säkra den fortsatta karriären. Några huvuden fick därför rulla.

Regiondirektören Inger Bergström avskedades, men föll mjukt i en fallskärm på 1,5 miljon. Hälso- och sjukvårdsdirektören Margareta Rödén fick också sparken, men kunde behålla lönen ett helt år och dessutom anställdes hon som chefsläkare på Sundsvalls sjukhus. Även Anders L Johansson avskedades med en fallskärm på 1,7 miljoner, det avslöjade myglet påverkade inte hans garanterade avgångsvederlag.

Det tycks som att insikten om hur lukrativt det är att profitera på skattekassan gav mersmak åt några av de inblandade. Vid sidan av chefsläkarjobbet började Margareta Rödén arbeta för konsultfirman Ledningsbolaget i Skandinavien AB. Bolagets affärsidé är att plocka ut konsultarvoden från den skattefinansierade vården.

Vågar någon gissa vem som är grundare av företaget?

Du gissade nog rätt.

Grundaren är ingen mindre än Anders L Johansson.

Sollefteå och Västernorrland är dessvärre snarare regel än undantag i dagens Sverige. Samtidigt som skattepengarna i allt högre utsträckning hamnar hos byråkrater och konsulter – Anders L Johansson är trots allt bara en i mängden – tvingas gravida i till exempel Sollefteå att åka miltals för att kunna föda på sjukhus.

Som landstingsdirektör anlitade Anders L Johansson sin vän Sandro Scocco och dennes konsultbolag Wisco Analys AB. Scocco – numera chefsekonom hos Vänsterpartiet – fakturerade Västernorrlands skattebetalare på över 360 000 kronor för en enkel konsulttjänst. Scocco har genom åren plockat ut många miljoner i konsultarvoden från den gemensamma skattekistan.

Här har vi svaret på varför Vänsterpartiet istället för att prata om slöseriet med folkets skattepengar vill rikta in sig på bara en sorts välfärdsprofitörer, de privatägda koncerner som konkurrerar med byråkrater och konsulter om att sko sig på det offentliga. Hur var det nu Karl Marx sa; klassintresset ljuger aldrig.

PS. I år har ockupationen i Sollefteå pågått i fyra år, i och med Corona har den fysiska ockupationen visserligen pausats och flyttat ut i den digitala världen. Gå in på deras sida på Facebook, ge dem ditt stöd och framförallt inspireras av dem.

Läs även: Mathiasson: Nyval är det enda rätta

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag