Mats uteslöts av Transport – tänker driva frågan hela vägen till till Europadomstolen

Europadomstolen anser att Sverige utvisar alldeles för snabbt. Foto: Wikimedia commons
  • Lördag 20 okt 2018 2018-10-20
E-post 39

SVERIGE Den uteslutne Transportmedlemmen Mats Fredlund yttrandetillfälle löpte ut i onsdags. Nu väntar han på att Transport ska ge ett slutgiltigt svar på om han får vara kvar som medlem eller inte. Om förbundet står fast i sitt beslut är han dock beredd på att ta strid och driva frågan till Europadomstolen.

Transportarbetarförbundet fattade redan 2005 beslut om att utesluta politiskt aktiva sverigedemokrater. I tidningen Transportarbetaren förklarade Transports förre förbundsordförande Lars Lindgren i en krönika att beslutet stödjer sig på en tolkning i paragraf 2 i förbundets stadgar:

– Förbundets uppgift är att verka för en samhällsutveckling på grundval av alla människors lika värde samt politisk, social och ekonomisk demokrati.

Enligt Lars Lindgren är det därför oförenligt att samtidigt vara politiskt aktiv sverigedemokrat och medlem i Transport:

– De rasistiska och främlingsfientliga dragen i sverigedemokraternas politik är så starka att de helt enkelt inte är förenliga med Transports stadgar, skriver han i Transportarbetaren.

Enligt Joakim Nergelius – professor i rättsvetenskap och expert på Europakonventionen – kan beslutet dock strida mot svensk grundlag samt Europakonventionen:

– Enligt artikel 11 i Europakonventionen och de grundläggande rättigheterna som räknas upp i regeringsformens andra kapitel har alla rätt till föreningsfrihet, skriver Nergelius i Lag & Avtal.

Det krävs enligt Nergelius att man beter sig på ett sätt som strider mot föreningens stadgar eller begår grova brott för att kunna motivera en uteslutning.

Mats Fredlund tycker att det är fel av Transport att koppla ihop medlemmarnas fackliga och politiska engagemang:

– Det politiska och det fackliga engagemanget hör inte ihop och facket ska inte lägga sig i vad jag gör på min fritid, säger han till Nyheter Idag. Han fortsätter:

– Man får tydligen vara vad som helst men inte sverigedemokrat.

Fredlund tänker driva frågan vidare och har anlitat advokat. Efter att Fredlunds yttrandetillfälle löpte ut i onsdags väntar de på ett svar från Transport om de tänker stå fast vid sitt beslut.

Han säger att han inte tänker bli kvar i förbundet även om de skulle ändra beslutet om uteslutning.

– Villkoret skulle i så fall vara att förbundet låter alla som de tidigare uteslutit för liknande frågor återfå sitt medlemskap.

Enligt Mats Fredlund uteslöt förbundet dessutom ytterligare en medlem och kollega vid samma tillfälle som de uteslöt honom.

På Twitter rapporteras det om fler uteslutna medlemmar i Transportarbetareförbundet.

 

Mats Fredlund säger att han vill driva frågan ända till Europadomstolen om det krävs.

– Det här är en skandal. Det är en mänsklig rättighet att få vara med i ett fackförbund.

Läs även: Professor underkänner Transports försök att utesluta sverigedemokrat: ”strider mot våra grundläggande rättigheter”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag